Начало

Новини

Стара Загора със заявка за първата у нас водородна долина

Старозагорска област е със заявка за „водородна долина“ и има потенциал да стане първата в страната за развитие и приложение на иновативната технология. Това стана ясно от провеждащата се в Стара Загора дискусионна среща с представители на местния бизнес, наука и публична администрация. Във форума участва еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

Водородът е стратегическа област, в която Европа ще инвестира целенасочено, защото ще помогне не само да имаме по-екологично чист континент, но и да бъде енергийно независим, подчерта пред участниците във форума еврокомисарят по иновациите Мария Габриел.

  „Финансирането за съвместното предприятие за зелен водород за следващия програмен период е в рамките на 1 млрд. евро от срана на Европейската комисия и още толкова от страна на държавите членки и частните партньори, така че 2 млрд. евро със сигурност са на разположение до 2027 година. Европа е лидер в тази технология, но трябва и да се да говори за трансфер на резултатите от науката в индустрията. Ето защо предвиждаме допълнително финансиране за проекти за водород на стойност 200 млн. евро по линия на „Хоризонт Европа“ . 

Мария Габриел допълни, че се предвижда удвояване на водородните долини в Европа.

  „Сега в Европа има 23 водородни долини в 10 държави членки и Великобритания. Само преди три седмици беше приет пакета RePоwerEU на Европейската комисия и се радвам, че моето предложение – за удвояване броя на водородните долини в Европа до 2025 година беше прието“, каза още Мария Габриел като подчерта, че   устойчивите решения за въвеждане на водородна икономика трябва да бъдат базирани на спецификата на регионите и да са съобразени с местните условия.   

Срещата се провежда в рамките на Дните на науката и иновациите “Чиста енергия. Състояние и перспективи”. Организатори са Тракийският  университет, Община Стара Загора и предприятието „Чист Водород“ към Хоризонт Европа. В дискусията се включиха ректорът на Тракийския университет доц.д-р Добри Ярков, депутатите Радослав Рибарски и Красимир Вълчев, бивш образователен министър, областният управител проф. Наско Василев и заместник-кметът Ваня Сотирова. Презентация на идеята за водородната долина и Стара Загора направи Барт Биебик, изпълнителен директор на съвместното предприятие „Горивни клетки и водород“.

Преди срещата пред сградата на Културния център, където се провежда форума, имаше демонстрации на мащабирани модели прототипи на автомобили, задвижвани с водород и устройства за генериране на водород.

източник: бнр