Начало

Новини

Министър Стойчева даде официален старт на третото издание на „Най-добър младежки стартъп на България“

Над 300 младежи с над 160 проекта участват в националния конкурс за иновативни бизнес идеи

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева даде старт на конкурса „Най-добър младежки стартъп на България“ за 2024 г. в София Тех Парк. Над 300 младежи с над 160 проекта участват в състезанието за иновативни бизнес идеи, който Фонд на фондовете и Стопанският факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ организират за трета поредна година. Кандидатите тази година са три пъти повече спрямо предишните издания на състезанието. Инициативата е под патронажа на Министъра на иновациите и растежа и в партньорство с Министерството на образованието и науката и още над 40 организации от инвестиционната и предприемаческа екосистема.

„Огромният интерес на младите хора показва, че сме на прав път в мисията ни да превърнем България в един от силните иновационни хъбове в Европа. Инициативата олицетворява духа, който страната ни може да носи. Дух на устременост, висока амбиция, големи възможности и иновативност“, заяви министър Стойчева.

Две трети от включените проекти са на отбори от 2-ма до 5-ма младежи, а близо 50 са индивидуалните участници, които ще потърсят съмишленици за идеите си в рамките на конкурса. Започва и двумесечната менторска програма, подготвена за всички над 300 студенти и младежи от страната, потърсили внимание от инвеститорите и възможности за развитие на идеите им за успешен стартиращ бизнес.

Тази година над 40 организации в предприемаческата екосистема подкрепят инициативата. Техни експерти ще бъдат ментори в десетките уебинари, уъркшопове, менторски сесии, обучения, гейминг срещи и състезания, организирани спрямо индивидуалните нужди на участниците и етапа на реализация на техните проекти. С това форматът дава платформа с национално покритие за развитие на предприемачески умения у младите хора и предоставя сцена на студенти и млади хора до 29 години да покажат своята визия за това кои нови технологии, ключови сектори и последни научни открия ще играят съществена роля в съвременния свят.

Идеите за иновации са в разнообразни сектори: биотехнологии, епигенетика, изкуствен интелект, селско стопанство, електронна търговия, възобновяема енергия и зелени решения, маркетинг, журналистика, изкуства, спорт и свободно време, грижа за здравето и медицински технологии, химия, финанси, човешки ресурси и др. Голяма част от тях съчетават конкретна научна област и приложение на нови технологии.

Източник: https://www.mig.government.bg/vodestha-novina/ministar-stojcheva-dade-oficzialen-start-na-tretoto-izdanie-na-naj-dobar-mladezhki-startap-na-balgariya/?fbclid=IwAR14ZNR0jSSGHYz9tnwB4WWyU55wsLFB98X5P9x2fiJZc7HIRhAsCciV71o_aem_AWr_pkWgh7yRsERezrB3usnffmxVBhATnTRU-6MF2m2PDi2k6MtSGs3H5djluAM4u023HLvQOkbqIY11G7aaDrPO