Начало

Новини

Сътрудничество с Румъния за създаването на мрежа от иновационни долини

Министър Стойчева: Предприемаческите екосистеми в България и Румъния ще работят за създаването на мрежа от иновационни долини

Имаме уникалната възможност да обединим усилията си, за да свържем предприемаческите екосистеми в България и Румъния, така че да създадем мрежа от иновационни долини. Партньорство между България и Румъния може да изведе Източна Европа като лидер в сферата на иновациите и дълбоките технологии. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на работна среща за партньорства за развиване на иновационен капацитет на предприемаческата екосистема в румънския град Клуж-Напока.

Министър Стойчева води делегация от представители на екосистемата и на местната власт и ще участва като лектор в международния форум в града за значението на финансовото включване и дигиталната трансформация.

„Заедно трябва да работим за превръщането на региона в двигател на иновациите и конкурентоспособността на Европа“, заяви още министър Стойчева. Тя подчерта, че един от основните приоритети на Министерството на иновациите и растежа е именно подкрепата на предприемаческата и стартъп екосистема в България.

Министър Стойчева проведе работна среща и с кмета на Клуж-Напока Емил Бок. Двамата обсъдиха сътрудничество между иновационните долини в България и Румъния и създаването на регионални иновационни долини чрез институционална подкрепа, обмен на добри практики и свързване на активните представители на предприемаческите екосистеми на двете страни.

„Доброто сътрудничество между нашите държави е от ключово значение за развитието на региона като дестинация за създаване на високотехнологични иновации. Важно е да си сътрудничим, за да постигнем системна промяна, която да създава висока добавена стойност за икономиката на нашия регион“, каза по време на срещата с Бок министър Стойчева. Министърът сподели, че ще работи за задълбочаване на отношенията между България и Румъния в сферата на иновациите и икономическия растеж с фокус развитието на предприемаческата и стартъп екосистема, както и създаването на иновации на основата на научна и развойна дейност и взаимодействието на науката и бизнеса.

По думите на Бок, именно общ подход в иновациите и образованието правят Европа едно по-свързано място с единен дух, въпреки разнообразните култури.

По-късно през деня министър Стойчева посети и технологичния стартъп Lumen, който използва изкуствен интелект, роботиката и невронауките, за да даде възможности на незрящите. Това е и първият стартъп, подкрепен от Европейския съвет за иновации. „Стартъп компанията е пример за капацитет за дълбоко технологични иновации в Европа. Имаме нужда от повече подкрепа за младите предприемачи, както и на повече поддръжници на високорисковите начинания с голямо въздействие като това. Вярвам, че подобни стартъпи като този могат да станат посланици на мисията на Европейския съвет за иновации (EIC) да инвестира в дълбоки технологии“, каза министър Стойчева. Тя посочи, че Lumen е доказателство за капацитета, с който разполага региона и който е водещ за развитието на младите предприемачи както в Румъния, така и в България.

Източник:

Министър Стойчева: Предприемаческите екосистеми в България и Румъния ще работят за създаването на мрежа от иновационни долини