Начало

Новини

МИР: 215 фирми от област Варна ще получат близо 14 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост

215 фирми от Област Варна ще получат безвъзмездна финансова помощ по първите две отворени и вече приключили процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по линия на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Това показват данни от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК)  към МИР. Главният директор на Дирекцията Илияна Илиева и експерти провеждат информационни дни в редица градове в страната, за да запознаят местния бизнес с възможностите за кандидатстване по процедури от Плана за възстановяване и устойчивост и структурните фондове на ЕС. Първият инфо ден се проведе в Пловдив, вторият в Русе, а вчера бяха във Варна, където представиха отворената за кандидатстване в момента процедура за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“. Днес са в Бургас, а на 6 април в София.

Общо 10.7 млн. лв. ще получат 47 фирми от област Варна по първата процедура за „Технологична модернизация“ от ПВУ по линия на МИР. Бюджетът на мярката е 260 млн. лв., като от тях ще се възползват одобрените и обявени в края на миналата година 953 фирми от всички области в цялата страна.

Със средствата микро-, малки и средни предприятия ще могат да закупят ново оборудване, техника, машини и софтуер за обновяване и модернизация на техническия им парк. За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв. Съфинансирането е до 50%.

По втората процедура за „ИКТ решения и киберсигурност“ в област Варна финансиране ще получат 168 микро-, малки и средни предприятия за общо над 3.2 лв. В зависимост от заявените нужди фирмите ще получат грантове между 3 000 лв. и 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране. Бюджетът на процедурата е 30.6 млн. лв., а общият брой на одобрените от всички области в цялата страна фирми е 1 599.

Със средствата ще могат да се покриват разходи за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, връзки с клиенти, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация.

На 15 февруари стартира и кандидатстването за финансиране по следващата процедура от ПВУ – за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“. То ще продължи до 15 май, след като бе удължено от два на три месеца поради огромния интерес от страна на фирмите. Бюджетът е 200 млн. лв., като микро-, малки, средни и дружества с до 3 000 служители могат да кандидатстват за помощ от 75 000 лв. до 1 млн. лв., за да си монтират фотоволтаици и батерии.

През април се очаква МИР да отвори още две процедури по ПВУ – за развитие на индустриални зони и паркове с бюджет 212 млн. лв. и за кръгова икономика с бюджет 180 млн. лв.

Източник:

МИР: 215 фирми от област Варна ще получат близо 14 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост