Начало

Новини

Вероятно с Румъния ще задълбочим сътрудничеството в сферите на цифрова свързаност, стартиращи компании и научни изследвания

Пулев отправи предложение за подписване на Меморандум за разбирателство с фокус върху иновациите, дигитализацията и високите технологии

Стокообменът с Румъния през 2022г. е рекорден – достига близо 8 млрд. евро

Активизиране на сътрудничество в областта на иновациите, дигитализацията, високите технологии, инвестиции в стартиращи компании, цифрова свързаност и научни изследвания обсъдиха министрите на иновациите и на електронното управление Александър Пулев и Георги Тодоров по време на среща с министъра на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния Себастиан Бурдужа.

Пулев и Тодоров са в Букурещ за Министерската среща по дигитална трансформация, в рамките на дейностите по подготовката на срещата на върха на Инициативата „Три морета“, която ще се проведе на 6 септември.

Министър Пулев подчерта, че двете страни имат потенциал за задълбочаване на отношенията в сферата на иновации, стартъп екосистемата, в развитие на технологиите и цифрова свързаност. Пулев отправи предложение за подписване на Меморандум за разбирателство между България и Румъния с фокус върху иновациите, дигитализацията и високите технологии.

На срещата беше изтъкнато засилването на икономическите отношения в контекста на подписаната декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство от страна на  президентите на България Румен Радев и на Румъния Клаус Йоханис. Те се обединиха около мнението, че подписаната през март тази година Декларация е нов етап на отношенията между двете страни.

Министърът на иновациите и растежа посочи възможностите за сътрудничество и в сферата на научно-изследователска и развойна дейност, като даде за пример  първия по рода си Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в Източна Европа – INSAIT. „Институтът е създаден у нас в партньорство с два от водещите технологични университети в света – швейцарските политехники ETH Цюрих и EPFL, Лозана, и работи в тясно сътрудничество с израелския елитен университет Технион“, изтъкна Пулев.

Министър Пулев отправи покана към румънския си колега да открият Българо-румънския бизнес форум, който се организира  на 16 юни в Русе от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия (ИАНМСП) към МИР. Целта е да се насърчат двустранните партньорства в приоритетни сектори като хранително-вкусова промишленост и технологии на храните, информационни и комуникационни технологии, иновации, агритех и високи технологии в областта на биоземеделието, дигитално земеделие, аутомотив, стартъпи и др., като ще бъдат организирани b2b срещи между компании.

„България притежава потенциал, който може да споделя с другите страни. Ние днес трябва да целим съкращаване на времето, защото времето е ресурс. По отношение на изкуствения интелект и нови технологии като блокчейн не сме на опашката, напротив.“, заяви министърът на електронното управление Георги Тодоров по време на тристранната среща. Министър Тодоров подчерта усърдната работа по създаването на  модерна дигитална инфраструктура у нас. „Не сме спрели, така че да можем да създадем такива предпоставки, че международните инвеститори и стратегически партньори да предпочитат България като едно място удобно, сигурно за развитие на бизнеса им.“, попълни още министър Тодоров.

По данни на МИР Стокообменът с Румъния през 2022г. е рекорден като достига близо 8 млрд. евро, което е ръст от 23.7%, спрямо предходната година. Румъния е вторият по големина наш външнотърговски партньор след Германия.

Източник:

Министър Пулев: С Румъния можем да задълбочим сътрудничеството в сферите на цифрова свързаност, стартиращи компании и научни изследвания