Начало

Новини

Министър Пулев: МИР сключи нови 51 договора по Плана за възстановяване, общо вече са 911 договора с български фирми

Общият бюджет на процедурата „Технологична модернизация“, по която МИР сега сключва договори, е близо 260 млн. лв.

Първите фирми в България, които ще получат финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), вече са 911, след като Министерството на иновациите и растежа (МИР) сключи още 51 договора по първата процедура от Плана – „Технологична модернизация“. По всички сключени договори към момента по ПВУ микро-, малките и средни предприятия от всички области на страната ще бъдат подкрепени с общо над 246 млн. лв. Сключването на нови договори продължава. Това коментира министърът на иновациите и растежа по повод сключването на нови 51 договора от страна на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ (ГД ЕФК) към МИР.

Припомняме, че поетапното подписване на договорите с класираните общо 953 фирми започна в началото на април и ще продължи и през май 2023 г.

„Като подкрепяме технологичното обновление на фирмите сега, им помагаме за по-устойчиво бъдеще, а това е свързано със запазването на настоящите работни места в условията на кризи от различен характер. Разбира се, ключово е и за създаването на нови работни места. Ние не забравяме, че зад всеки бизнес, стоят хора с техните семейства“, коментира Пулев.

Междувременно бюджетът на мярката бе увеличен с 32.5 млн. лв. и от 260 млн. лв. стана 292.5 млн. лв. Това стана възможно след като ГД ЕФК към МИР се отказа от консултантска помощ и пренасочи ресурса към фирми от резервния списък с одобрените и изчакващи финансиране предприятия. По предварителни разчети добавеният ресурс ще стигне за до 100 класирани в резервните списъци предприятия (според бюджетите на подадените от тях проекти). Пулев обяви, че критериите за подбор са абсолютно прозрачни и съгласно правилата на Плана за възстановяване.

МИР напомня, че парите трябва да бъдат използвани от финансираните фирми за закупуване на машини, съоръжения, оборудване и специализиран софтуер. Мярката беше допустима за кандидатстване от производствени фирми – за лекарства, медицински изделия и уреди, компютри или оптични материали, храни, напитки, облекла и др., както и за фирми, които се занимават със събиране на отпадъци, рециклиране на материали, филмови и телевизионни студиа, радиостанции, телевизии и информационни агенции, компании с архитектурна, инженерна, научноизследователска и развойна дейност и др.

Източник:

Министър Пулев: МИР сключи нови 51 договора по Плана за възстановяване, общо вече са 911 договора с български фирми