Начало

Новини

Индикативната ставка, която ще се отпуска на производителите на слънчоглед, ще бъде около 72,5 лв./ха,

До дни започва приемът на заявления за кризисната помощ за слънчоглед

Помощта ще се изплаща на одобрените фермери до 30 септември

От следващата седмица ще започне приемът на заявления за кризисната финансова помощ за отглеждането на слънчоглед. Това става ясно от публикуваната в Държавен вестник Наредба за условията и реда за предоставянето на помощта.

Право на подпомагане имат земеделските стопани, които са физически лица, еднолични търговци и юридически лица, регистрирани за 2022 г. и 2023 г. и площите им със слънчоглед, са били допустими за подпомагане за кампания 2022 г. по схемата на единно плащане на площ.

Освен това допустими за подпомагане са лицата, за които са настъпили форсмажорни събития.

Земеделските стопани ще подават заявления в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по постоянен адрес на физическото лице или по адрес на управление на едноличния търговец или юридическото лице. Заявлението се регистрира в интегрираната система за администриране и контрол. 

Кризисната финансова помощ ще се изплаща на одобрените заявители в срок до 30 септември. 

Индикативната ставка, която ще се отпуска на производителите на слънчоглед, ще бъде около 72,5 лв./ха, съобщи за Агри.БГ Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите след заседанието на последния Консултативен съвет по зърното.

Източник:
https://agri.bg/novini/sledvashchata-sedmitsa-zapochva-priemt-na-zayavleniya-za-krizisnata-pomoshch-za-slnchogled