1. Цел на процедурата:
Подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната промишленост чрез подобряване опазването на околната среда.
2. Допустими кандидати:
Земеделски стопани; Признати групи или организации на производители; Физически и юридически лица регистрирани по ТЗ. Кандидатите следва да са извършвали дейност от най-малко 36 месеца.
3. Приоритетни сектори:
a. сектор „Плодове и зеленчуци“
b. сектор „Животновъдство“
c. сектор „Етеричномаслени и медицински култури“
4. Бюджет: 52 806 600,00 лева
5. Минимална и максимална стойност на инвестицията:
a. Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение, представено от един кандидат е 29 337 лв.
b. Максималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение, представено от един кандидат, е 1 369 060,00 лв.
6. Интензитет на помощта: до 50 %
7. Допустими разходи:
a. Съоръжения за съхраняване, третиране и оползотворяване на отпадъци в резултат на извършената преработка на селскостопански продукти;
b. Инсталации за производство на енергия от ВЕИ за собствено потребление и собствени нужди, включително биомаса.
c. Съоръжения за локално съхранение на произведената енергия (батерии) към съществуващи фотоволтаични системи;
d. Съоръжения, машини и оборудване за производството на течни, газообразни и твърди горива от биомаса, използвани за производство на енергия за собствено потребление и собствени нужди, позволяващи и оползотворяването на остатъците/отпадъците от преработването на земеделските суровини;
е. СМР
f. Закупуване на софтуер
g. Ноу-хау, придобиване на патенти права и лицензи
h. Разходи за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери и консултанти.
8. Краен срок за кандидатстване: 11.10.2024 г.