Начало

Новини

1.2 млрд. лв. ще инвестира Фондът на фондовете

1.2 млрд. лв. ще инвестира Фондът на фондовете. Инвестицията е насочена към българските компании и е на принципа на инвестиционен фонд. След месец ноември ще бъдат достъпни средставата, които са осигурени от четири действащи оперативни програми, но не са усвоени.
 
За момента се знае, че средствата няма да бъдат отпускани безвъзмездно, а по-скоро на принципа на  кредит, ще има начисляване на лихва
 
„Средствата ще бъдат насочвани към крайния получател чрез финансови посредници и чрез нашите партньори, които тепърва предстои да изберем", коментира Светослава Георгиева, изп. директор на Фонда.
 
Финансовите посредници могат да бъдат банки, фондове за финансиране, юридически и физически лица, които са близо до бизнеса и знаят какви са нуждите му. „Системата е измислена така, за да може да се усвои максимално голяма част от европейските пари. До момента средствата по четирите оперативни програми са се управлявали от отдели към министерствата и са били безвъзмездни, но са достигали трудно до предприемачите“, добавя Георгиева.