Начало

Новини

Тринадесет проекта за инвестиции са получили сертификат от началото на 2023г

Тринадесет проекта за инвестиции на стойност близо 190 млн. лв., които ще разкрият над 850 нови работни места са получили сертификат от началото на 2023г., обяви заместник-министър Савов

Заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов връчи сертификат клас „Б“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на Илхан Албайрак, управител на „Пергостил“ ООД . Компанията ще инвестира в изграждане на нова фабрика за производство на алуминиеви перголни и стъклени системи в община Димитровград, с. Крепост. Инвестицията е за 5,1 млн. лв. и ще създаде 20 нови работни места. На официалното връчване присъства и Богдан Богданов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ).

Сертифицирането е във връзка с разширяване на дейността на турската компания в България. Целта на инвестицията е осигуряване на допълнителни производствени и складови площи и увеличаване на обемите произведена продукция, предназначена за износ в Европа, Азия и Африка в над 30 страни на 3 континента. Очаква се производството на специални слънцезащитни конструкции в новата фабрика да стартира през 2025г.

Зам.-министър Савов подчерта, че с тази инвестиция сертифицираните от началото на  2023 г. проекти от МИР и БАИ са  тринадесет, на обща стойност 189.3 млн. лв. и ще разкрият 853 нови работни места. „Ценим турските инвестиции, подчерта Савов и изтъкна изключително добрите търговско-икономически отношения между двете страни, което се потвърждава и от рекордния стокообмен, постигнат през 2022г., добави той. Заместник-министърът благодари на  управителя на компанията, че продължават да инвестират и  разширяват производствените си мощности в страната ни.

Източник:
https://www.mig.government.bg/vsichki-novini/turska-kompaniya-investira-nad-5-mln-lv-v-nova-fabrika-za-proizvodstvo-na-slanczezasthitni-konstrukczii-v-obsthina-dimitrovgrad/