Начало

Новини

Технологична програма ще подпомогне и развие бизнес идеи и проекти, давайки достъп до технологии, разработени в ЦЕРН

Българският ЦЕРН бизнес инкубатор ще подпомогне синергията между науката и бизнеса и ще допринесе за ускоряване на научно-технологичния трансфер. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа Десислава Бонева, която участва в старта на първия сезон от съвместния бизнес инкубатор на София тех парк (СТП) и Европейската агенция за ядрени изследвания – ЦЕРН – The Bulgarian Business Incubation Centre (BIC).

Целта на технологичната програма е да подпомогне и развие идеи и бизнес проекти, като им предлага достъп до уникални технологии, разработени в ЦЕРН. Зам.-министър Бонева посочи, че една от основните мисии на Министерството на иновациите и растежа е да създаде връзка между науката, технологиите и бизнеса. „Това е шанс за българската стартъп екосистема, която е динамична и има нужда от международен обмен“, изтъкна тя.

Одобрените бизнес проекти ще получат консултации в различни области, обучение, както и финансиране до 40 000 евро. BIC се организира съвместно от ЦЕРН и София тех парк. Програмата се изпълнява от Фондация за иновации и технологичен трансфер на СТП.

В програмата могат да кандидатстват екипи или стартиращи, малки и средни предприятия, които имат интерес и потенциал да внедрят иновативни технологии на ЦЕРН и да ги трансформират от технически концепции до успешни продукти или услуги на пазара.

Европейската агенция за ядрени изследвания разполага с разработки в голям брой научни и технологични области, които могат да бъдат приложени към всички типове продукти или услуги.

Кандидатстването е чрез онлайн формуляра – https://bic.fitt.bg/application-form/ с данни за екипа или компанията, бизнес модела, както и за идеята за разработване на продукт или услуга. Кандидатите могат да заявят желание да използват конкретна технология на ЦЕРН или да отправят запитване за наличие на разработка на световната лаборатория, която би помогнала на развитието на техния проект.

Избраните за участие в BIC компании ще имат възможност да се включат и във втория сезон на инкубационната програма на София тех парк, където ще получат менторство, експертни консултации в различни области и възможност да използват научните звена в Лабораторния комплекс на технологичния парк.

BIC на София тех парк съвместно с ЦЕРН е част от мрежа от още 10 бизнес инкубационни центъра, които развиват своята дейност в държави-членки на Европейската агенция за ядрени изследвания https://kt.cern/bic-network, сред които е и България.

В събитието участваха още председателят на Управителния съвет на София тех парк Васил Караиванов и изпълнителният директор Тодор Младенов. Чрез онлайн връзка приветствие отправиха и д-р Джовани Анели, ръководител на Knowledge Transfer Group в ЦЕРН, проф. Стивън Голдфарб, президент на International Particle Physics Outreach Group, проф. Леандър Литов, представител на България в ЦЕРН.

източник: mig.government.bg