Начало

Новини

Сътрудничество с Кралство Нидерландия в областта на иновациите, високите технологии и развойната дейност.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева се срещна с посланика на Кралство Нидерландия Н.Пр. Симон ван дер Бург и с бизнес делегация от Eindhoven International Project Office (EIPO) – Айндховен. В срещата участваха още Петер Портайне, съосновател на EIPO, Йоост Хелмс, партньор в EIPO, съветникът по икономическите въпроси в посолството на Кралство Нидерландия Моника Николова. От страна на министерството се включиха директорът на дирекция „Инструменти за икономически растеж“ Анна Лютикова, директорът на дирекция „Политики и анализи“ Мира Йосифова и експерти.

На срещата беше подчертано традиционно доброто партньорство между двете държави в редица области като икономика, образование и култура и бяха обсъдени възможностите за развитие на двустранното сътрудничество в областта на иновациите, високите технологии и развойната дейност.

Министър Стойчева подчерта, че стратегията на правителството е да насочва инвестиции във високотехнологични производства и повишаване на икономически растеж във всички региони на страната. „Престои да фокусираме усилията си за развитие и инвестиции в Северна България. Северна България ще кандидатства с предимство по процедурата за развитие на индустриални зони и паркове“, заяви министърът на иновациите и растежа. Министър Стойчева открои още изграждането на водородна долина в Стара Загора. По думите й, приоритет е още подкрепата за по-бързо развитие на стартъпи.

Представителите на EIPO разказаха, че са впечатлени от София Тех Парк и от икономическа зона „Тракия“-Пловдив, които са посетили по-рано. „Видяхме фантастична екостистема в България с огромен потенциал за развитие“, заяви посланикът на Кралство Нидерланция Н.Пр. Симон ван дер Бург.

Източник:

Министър Стойчева се срещна с посланика на Кралство Нидерландия Н.Пр. Симон ван дер Бург и бизнес делегация от Айндховен