Начало

Новини

Развитието на иновациите е пряко свързано с университетите

Министър Стойчева: Взаимодействието с университетите е ключово за развитието на иновациите

Взаимодействието с университетите е ключово за развитието на иновациите в страната. Затова един от приоритетите на Министерството на иновациите и растежа е да насърчава комерсиализирането на науката в бизнеса. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на среща с посланика на Финландия Н. Пр. Кристина Кувая-Ксантопулос.

Министър Стойчева и посланик Кувая-Ксантопулос обсъдиха задълбочаването на двустранните икономически отношения между България и Финландия в сферата на иновациите, високите технологии и научноизследователската и развойна дейност. Акцент в разговора бе и развитието на предприемаческата и стартъп екосистема в България.

„Бихме искали да ребрандираме България като дестинация за високотехнологични иновации, които да създават висока добавена стойност в икономиката ни“, подчерта министър Стойчева.

Министърът каза още, че Министерството на иновациите и растежа ще работи в тясно сътрудничество с Министерството на образованието и науката, както и в други сфери, в които иновациите могат да бъдат ключови – здравеопазване, култура, туризъм, енергетика, отбрана. Тя запозна посланика на Финландия с посещенията си в университетите във Варна, Бургас и Пловдив, като посочи, че й предстоят срещи с академичните ръководства на други университети.

Министърът на иновациите заяви, че в съответствие с новата Европейска програма за иновации, МИР предвижда създаването и свързването на регионални иновационни долини на основата на стратегическите предимства на регионите и тяхната специализация.

И двете страни подчертаха, че ще работят в близко сътрудничество в сферите на науката, иновациите, високите технологии, стартъпите, предприемаческата екосистема и инвестициите.

Източник:

Министър Стойчева: Взаимодействието с университетите е ключово за развитието на иновациите