Начало

Новини

Работните места в България, се нуждаят от служители с дигитални умения

Зам.-министър Ефремова: 90% от работните места в България ще се нуждаят от служители с дигитални умения

Анализите на Министерството на труда и социалната политика показват, че в близките години 90% от работните места в България ще изискват от служителите да владеят дигитални умения. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Наталия Ефремова по време на пресконференция, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) във връзка с изпълнението на проект „Развитие на дигиталните умения“, финансиран със средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

В същото време по данни на Индекса на цифровата икономика и общество (DESI) малко над 30% от българското население притежава основни дигитални умения. Ефремова подчерта, че се очаква инициативите в Европейската година на уменията да спомогнат за постигане на целите на Европа до 2030 г. около 80% от населението на стария континент да притежава основни дигитални умения.

„Проектът на АИКБ е част от един по-голям пъзел, който Министерството на труда и социалната политика (МТСП) сглобяваме заедно с Агенцията по заетостта, Министерство на образованието и науката (МОН), Национална агенция за професионално образование и обучение, социалните партньори и всички заинтересовани страни“, подчерта зам.-министърът.

Наталия Ефремова припомни, че МТСП изпълнява няколко важни стъпки за подготвяне на работната сила за дигиталния преход. Създаден е улеснен достъп до обучения с предоставянето на електронни ваучери. Работи се за внедряване на електронна платформа за дистанционно обучение, в която ще има достъп до обучения за професионална квалификация и ключови компетентности. В същото време МОН в партньорство със заинтересовани страни реализира законодателна реформа в професионалното образование, обучение и квалификация, чиято цел е да бъде създаден по-бърз начин за придобиване на умения, за да може работниците и служителите да са по-адаптивни към промените на пазара на труда.

„Намираме се в едно свръх ускорено развитие на човешката цивилизация. Последните 200 години се равняват на развитието на човешката цивилизация допреди тези 200 години“, заяви ръководителят на Управляващия орган на Програма „Развитие на човешките ресурси“ Цветан Спасов. „Длъжни сме да подготвим обществото за новите предизвикателства, защото без притежаването на дигитални умения ще се окажем неподготвени за бъдещето“, категоричен е Спасов. Той цитира анализи, които показват, че 65% от първокласниците днес ще работят професии, които все още не съществуват. „Ако не планираме как да развием дигиталните умения на работната сила, ще се окажем в неизгодна позиция не само сред останалите държави-членки на Европейския съюз, но и в световен мащаб“, коментира ръководителят на Управляващия орган на ПРЧР. Той подчерта, че в партньорство със социалните партньори ще бъдат планирани следващите стъпки за постигането на тази цел.

Източник:
https://www.mlsp.government.bg/zam-ministr-efremova-90-ot-rabotnite-mesta-v-blgariya-shche-se-nuzhdayat-ot-sluzhiteli-s-digitalni-umeniya