Начало

Новини

Проектите с 41 точки по подмярка 4.1 с шанс за финансиране

До края на месеца ще бъде ясно класирането по 4.2, работи се по два приема от миналата година

Очаква се аграрното министерство да дофинансира инвестиционната подмярка 4.1, когато това се случи експертите от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще се разпореждат и с проектите, получили поне 41 точки. Това съобщи изпълнителният директор на Фонда Георги Тахов пред народните представители от Комисията по земеделие в сряда.

По подмярка 4.2 все още няма класиране, като едновременно се работят и двата приема от миналата година, направени през март и август. По 4.1 засега са сигурни проектите с 45 точки“, уточни той.

Шестнайстата нотификация на Програмата за развитие на селските райони вече е факт и предложенията, които са направени по нея са свързани с широк анализ за загубата на средства, както и разчет къде и какво се освобождава като пари. Това стана ясно от думите на земеделският министър Явор Гечев, който отговори на депутатско питане в земеделската комисия.

Въпросът беше свързан с последната нотификация по ПРСР. Известно е, че 24 браншови организации се обявиха против проекта на Министерството на земеделието. Те не одобряват решението освободените средствата по програмата да бъдат изразходвани за „неясни инвестиции като лабораторно оборудване, дронове и други, вместо да се увеличи бюджета по най-ефективните мерки за земеделието 4.1 и 4 2“, по думите на депутата Мария Белова.

„Най-доброто решение би било, ако може да се прехвърлят всички средства към съществуващи проекти по общински или частни мерки. Анализът обаче показва, че парите, които се освобождават по индикатори, са само в екологичната насоченост на проектите“, обясни министърът.

Това на практика означава, че ако бяха прехвърлени средствата, нямаше да е възможно използването им и всички пари ще останат за сметка на националния бюджет.

„Рискът за загуба на средства ще е доста голям, ако не сработи планът, който имаме. Това, което отличава тази и следващата година от ПРСР е, че сме в края на периода и на практика няма от къде да вземем допълнителни средства по план-сметка, които да прибавим към мерките, по които имаме много проекти“, разясни Гечев.

Същото е положението и с общинските мерки, където има изключително голямо желание от кметовете на населени места за одобряване на повече проекти, но няма бюджет по ПРСР.

По общинските и частните мерки вече са наддоговорени 30% от средствата.

Източник:
https://agri.bg/novini/proektite-s-41-tochki-po-podmyarka-41-s-shans-za-finansirane