Начало

Новини

Приоритет на ПРСР за 2020г. ще бъде животновъдството

Забавянето на процесите на договаряне на дългогодишната финансова рамка в ЕС, няма да наложи прекъсване във финансирането за земеделските стопанства в България.

ПРСР и директните плащания ще имат регулярни финансови постъпления, това заяви зам.-министър Лозана Василева на среща, която се проведе край Варна. На срещата присъстваха земеделски кооперации от страната.

5 % ще бъде намалението на бюджета за следващият програмен период, в сравнение с настоящия. Това ще се усети най-силно при Програмата за развитие на селските райони, по която се очаква редуциране с около 15%.

Тази година основен приоритет по ПРСР ще бъде превенцията и възстановяването на щетите от епизоотии през последните няколко години.

„Планирали сме да отворим мярка 5 за възстановяване на потенциала за селскостопанската продукция, претърпяла щети в резултат на природни бедствия. Предстои прием по мярка 5.1 за инвестиции за повишаване на биосигурността на земеделските стопанства с цел да се предотврати разпространяването на болестите. По-късно през годината ще бъде отворена мярка 5.2, която се отнася за възстановяване на щетите и ще се подпомага закупуването на животни“, това заяви зам.-министър Лозана Василева.

С подмярка 6.3 Министерството на земеделието цели подпомагането на малките стопанства в страната. Вторият прием по подмярката вече приключи и по нея са прехвърлени допълнително 6 млн.евро за отваряне на целеви прием за инвестиции в животновъдни стопанства.

Подмярка 4.1 също се подготвя с целеви прием насочен към животновъдството, за повишаване на конкуретноспособността им.

Втори прием се очаква и по подмярка 4.1.2 с приоритет насочен към малки стопанства.Малките и средни фирми ще могат да се възползват от средства по мярка 6.4.2 за неземеделски дейности.