Начало

Новини

Приключи Националният конкурс за най-добър младежки стартъп 2022

На 07.06.2022 г. в аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ се проведе финал на Националния конкурс „Най-добър младежки стартъп за 2022 г.” Инициативата се организира от Фонда на фондовете и Стопанския факултет на Софийския университет, под патронажа на Министерството на иновациите и растежа и в партньорство с ОББ, Витоша венчър партнърс, Иновейшън кепитъл, Морнингсайд Хил, Ню Вижън 3, Силвърлайн партнърс, Ендевър България, БТПП (Съвет по инвестиции), BVCA и София Тех Парк. Основната цел на конкурса бе да стимулира младежкото предприемачество и иновативните идеи у младите хора.

Заключителното събитие по конкурса беше открито от министър Даниел Лорер, който поздрави участниците и отправи послание, че през предприемачество, икономиката – и още по-важно – бъдещето на България, могат да се променят, ако просто повярваме в това и повярваме в себе си.

Мартин Гиков, изпълнителен директор на Фонда на фондовете сподели, че целта на подобни инициативи е стремежът да се намери пресечната точка между търсене и предлагане на предприемачески талант – най-търсеният ресурс. Гиков благодари на всички партньори за активното участие, за вдъхновението заедно да променят инвестиционната среда и пожела успех на всички бъдещи предприемачи.

Всички финалисти представиха идеи с добър потенциал за развитие и в условия на силна конкуренция най-много награди събраха класираните на първите три места отбори:

1) Vodoraslo – пречистване на въздух в помещения с помощта на водорасли (Денис Иванов);

2) Unboxd – приложение за търговия на дрехи втора употреба (Никол Пеева и Велислав Славев);

3) Млад изобретател – образователна платформа, подпомагаща учениците, превръщайки ги в иноватори на бъдещето (Костадин Недев и Момчил Куртев).

Признание и специални награди от партньорите на конкурса получиха: Bean Bags for the Planet (BBP) – производство на барбарони от пречистени цигарени филтри (Кристияна Опрева и Иван Караджов) и Labsi – приложение за съхранение на лабораторни изследвания (Каролина Върбанова и Иван Иванов).

Всички финалисти получиха награди от партньорите на конкурса. Наградният фонд включваше възможности за дялови инвестиции, менторинг сесии, стажове, работни места, данъчни консултации, участия в академия, дипломи, книги, парични и поощрителни награди.