Начало

Новини

Предстои представянето на Морския пространствен план пред Европейската комисия

„Очаквам скоро да приключат процедурите по съгласуване на Морския пространствен план и да го представим пред Европейската комисия.“- Това заяви в Бургас вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов по време на откриването на национална кръгла маса на тема „Черноморски хоризонти 2022. Бъдеще за Черно море-бъдеще за Европа“. Тя се организира по повод Европейския ден на морето и е част от инициативите на Областна администрация – Бургас, Черноморски институт и други неправителствени организации за разпространение на идеите на синия растеж и формиране на политики за силна морска държава.

Морският пространствен план е разработен от експертите от Националния център за териториално сътрудничество и детайлно описва всички аспекти от функционирането на Черноморския регион, като дава прогнозни сценарии за икономическото му развитие при спазване на екологичните норми. „Това е нашата пътна карта за устойчив растеж на морската икономика и развитие на българския Черноморски район до 2035-та година“, каза министър Караджов. Той заяви, че България има предпоставки за силен растеж, основан на синята икономика. „С около 400 километра крайбрежие и изключителна икономическа зона от около 36 000 кв. км в Черно море, в която притежаваме правата върху подземните и водни ресурси, имаме огромен потенциал. Трябва да насочим усилия той да бъде изучен и използван по-ефективно“, каза още вицепремиерът. Според него начините да стане това са чрез по-цялостно обвързване на Интегрираната морска политика с Интегрираното управление на крайбрежните зони. Пред морския сектор също стои съществен потенциал за развитие – тежката индустрия, воден транспорт, туризъм, енергетика и природни ресурси, смята вицепремиерът. Заради развитата си транспортна и научна инфраструктура в крайбрежните области Добрич, Варна и Бургас може да бъде постигната интелигентната специализация, насочена към морския сектор. Регионалният министър коментира още, че от стратегическа важност за развитието не само на Черноморското крайбрежие, но и на страната, е проектирането и изграждането на АМ „Черно море“. Предложението е тази магистрала да продължи като първокласен четирилентов път на север от Варна до Шабла с връзка към Констанца и Тулча, а на юг от Бургас – до Созопол и Резово с връзка към Демиркьой и Истанбул. Така ще се реализира стратегическата цел за подобрена „свързаност”, ще се създадат условия за пълноценно използване на специфичните потенциали на района и ще се активизира източната меридиална ос на развитие по Черноморското ни крайбрежие.

„Така бихме могли да намалим негативните ефекти от международната ситуация с инструментите, с които разполагаме“, каза още регионалният министър.

Той напомни и за възможностите за развитие на трите общини с европейски средства. Варна и Бургас са сред десетте града, които са определени за центрове за растеж по Програмата за развитие на регионите за 2021-2027 година и те могат  да се състезават с останалите за ресурса от над 1 млрд. лв. Добрич е сред общините, които ще имат достъп до 2,5 млрд. лв. С над 750 млн. лв. от петте програми за трансгранично сътрудничество, също биха могли да бъдат реализирани съвместни проекти в пограничните региони на България. Централните и местни власти имат осигурен достъп и до още 2,5 млрд. лева по други европейски програми за сътрудничество и добросъседство, каквито са Интеррег-Европа и „NEXT Черноморски басейн“.

В събитието се включиха и ученици от Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов “Свети Никола“ в Бургас.

Във форума участваха също областните управители на Бургас – Стойко Танков, на Варна – Благомир Коцев, и на Добрич – Галин Господинов, кметът на Бургас Димитър Николов, народните представители Петър Кънев и Златомира Карагеоргиева-Мострова, представители на институции, свързани с морето, и други.

След него, вицепремиерът Караджов проведе работна с тримата областните управители и народния представител от ИТН Златомира Карагеоргиева-Мострова. Областните управители поставиха проблемите на техните населени места, свързани с пътната и ВиК мрежите.

Програмата за посещението на вицепремиера Караджов предвижда провеждането на работна среща и с кмета на Бургас Димитър Николов.