Начало

Новини

Предлагат удължаване на кампанията по директни плащания

Предложението е срокът за подаване на заявление за подпомагане и редакция, без това да води до намаление на плащането, да бъде удължен до 30 юни 2023 г.

Министерството на земеделието предлага удължаване на срока за Кампания 2023 по директни плащания без санкции от 5 юни на 30 юни 2023 г. Това става ясно от проектонаредба, публикувана в петък, 12 май на сайта на ресорното ведомство.

Предложеният срок се предлага да важи както за подаването на заявления, така и за тяхната редакция. Документът е пуснат за 14-дневно обществено обсъждане.

Като очаквани резултати от удължаването на този срок, от ресорното ведомство уточняват, че така намалението от 1% за всеки работен ден на съответното директно плащане при подаването на заявление за подпомагане след крайната дата, няма да се прилага. В същото време според тях, чрез удължаването на срока, максимален брой кандидати ще могат да получат подпомагане по интервенциите под формата на директни плащания, включени в Стратегическия план.

Само преди два дни, в петък, Държавен фонд „Земеделие“ информира, че в индивидуалните профили в Системата за електронни услуги (СЕУ) са заредени всички актуални данни за Кампания 2023, предоставени от външни институции. В това число се включват цифрови географски слоеве, данни за брой и вид животни, референтна и специализирана информация. По този начин кандидатите вече могат да подадат заявление за подпомагане по интервенциите и мерките по директни плащания. Разбира се, към момента в СЕУ обаче е създадена възможност за заявяване само и единствено на интервенциите, за които са налице обнародвани правила за прилагане в Държавен вестник.

Източник:
https://agri.bg/novini/predlagat-udlzhavane-na-kampaniyata-po-direktni-plashchaniya