Начало

Новини

Оценката на бизнеса на служебните министри Пулев и Алексиев

Мобилната приемна на министъра на иновациите Александър Пулев е довела до над 40 % предприятия, които се самоопределят като информирани по Плана за възстановяване, според Българския бизнес климат индекс, изработен от агенция Естат

В деня на предаване на щафетата от служебния на редовния кабинет ето и равносметката за рейтингите на служебните министри от икономическия сектор. Членовете на икономическия екип на служебното правителство получават добри оценки от бизнеса и мениджърите у нас. Най-одобряван от министрите с оценка 4,01 е министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, а най-харесван сред вицепремиерите с оценка 4,14 е Христо Алексиев, който до днес беше и служебен министър на транспорта.

Александър Пулев е следван по одобрение от министъра на икономиката, министъра на земеделието, вицепремиера Пеканов и министрите на финансите и енергетиката от служебния екип с икономически ресор.

Това показва проучването на BBCI –Български бизнес климат индекс, за първото тримесечие на 2023 г., отразяващо нагласите на родните малки и средни предприятия към европейското финансиране – както по Плана за възстановяване, така и по структурните фондове на ЕС. Министерството на иновациите и растежа възложи изданието на Индекса за първото тримесечие на годината, за да установят изследователите от Естат реалните тенденции в бизнес климата у нас.

Проучването е проведено в периода 4-18 април 2023 г. и е национално представително. Интервюирани лице в лице са мениджърите на 800 малки, средни и големи предприятия.

По отношение на бизнес перспективата си близо 40% от фирмите са песимистично настроени и смятат, че в следващото тримесечие тяхното състояние ще се влоши, докато около 9% казват, че ще се подобри. 40,4% от фирмите у нас се чувстват напълно или по-скоро добре информирани относно възможностите да се финансират по Плана за възстановяване и устойчивост. Отговорността за кандидатстването е именно на Министерството на иновациите. Чувствително по-малко, около 28% от фирмите, заявяват, че се чувстват по-скоро неинформирани за Плана за възстановяване. По отношение на новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ всяка трета от фирмите съобщава, че е информирана или напълно информирана за финансирането от структурните фондове на ЕС (27,8%), а всяка четвърта (25%) се определя като по-скоро неинформирана.

Причината за по-високата информираност на предприятията по Плана за възстановяване се дължи на факта, че министърът на иновациите и растежа Александър Пулев реализира в продължение на 22 уикенда мобилна приемна в цялата страна. 37,5% от бизнеса посочват мобилната приемна като „полезна“, а 4% като „изключително полезна“, сочи още проучването на Естат. Всеки трети мениджър на фирма у нас определя работата на Пулев като отлична или много добра, а всеки пети мениджър смята, че е имал задоволителен мандат.

По време на мобилната приемна Пулев и експерти от МИР информираха местните общности за всички отворени за кандидатстване процедури по Плана за възстановяване. Пред областни управители, кметове и местните предприемачи и бизнес Пулев разясняваше условията и бюджета. От 4 заварени проекта, подадени от фирми по Плана за възстановяване през август 2022 година, през юни 2023 г. завършихме мандата с 11 хиляди подадени проекта, обобщи той пред БНТ в неделя сутринта, като посочи, че министерството е активирало 82% от ресурса по ПВУ, което означава активирани пет от всички шест процедури по линия на МИР. Индексът излиза с препоръка активната публичност на министерството да продължи и към предприятията, определящи себе си като „предприятия в риск“.

Източник:

Министрите от служебния кабинет Пулев и Алексиев – най-одобрявани от бизнеса