Начало

Новини

От следващата седмица земеделците могат да кандидатстват за държавната помощ от 426 млн. лева

„Приемът по Временната рамка за преодоляване на последствията от войната в Украйна ще започне следващата седмица. Тогава ще стартира и подаването на документите за отстъпката за газьола.“ Това каза министърът на земеделието Явор Гечев по време на Консултативния съвет по животновъдство. Той уточни, че разпределението на средствата ще се прави на база данни за стопаните от 2022 г., с което се цели да се стъпи на най-актуална информация. По думите му след това всички данни трябва да бъдат обработени, а плащанията ще започнат, когато всички досиета бъдат прегледани.

Аграрният министър съобщи още, че се очаква днес в рамките на заседанието на УС на Държавен фонд „Земеделие“ да се вземе решение колко дни да бъде кандидатстването. Той припомни, че в деня, когато Европейската комисия нотифицира помощта, бе прието и постановлението на Министерския съвет за осигуряване на допълнителни средства към бюджета на ДФЗ.

„Държавните институции ще направят всичко възможно, за да се оптимизира работата, защото знаем колко е важно в тази трудна година земеделците да бъдат подкрепени“, каза министърът.

Основна  тема на Консултативния съвет бе работата по Стратегическия план. Министър Гечев припомни, че има немалко коментари по него и предстоят срещи по различните мерки. „В следващите седмици ще работим приоритетно по Плана, като преди изпращането му ще проведем и Тематична работна група“, информира той. И разясни, че трябва да се изчистят някои екологични схеми, като се води активен диалог с Министерството на околната среда и водите за обсъждане на проблемите, включително при пашуването в защитените територии.

„Готови сме да изработим законовите рамки, нужни за прилагане на Стратегическия план“, обясни министър Гечев. Той уточни, че има хипотеза Първи и Втори стълб да бъдат внесени поотделно, но се работи целенасочено за изпращането му в цялост.  Според него е нужно след утвърждаване на Стратегическия план бързо да се изработят всички мерки и да има график за приема, за да имат фермерите поне 6-7 месеца да се подготвят.

Земеделският министър отбеляза, че през ноември и декември трябва да има цялостна информационна кампания по мерките. „Надявам се при реализацията й да работим в тясно сътрудничество с Вас, за да може на разбираем език да достигнем до възможно най-широк кръг от хора“, заяви министърът пред участниците.

източник: mzh.government.bg