Начало

Новини

Няколко бранша са в стачна готовност

Стопаните чакат помощите, които държавата им обеща

Минути след като Националната овцевъдна и козевъдна асоциация обяви, че е в протестна готовност, от Браншовата камара “Плодове и зеленчуци” казаха за Агри.БГ, че на извънреден Управителен съвет също е взето решение за протестна готовност.

“Не сме съгласни с липсата на политики, които се провеждат по отношение на сектор “Плодове и зеленчуци””, каза съпредседателят на камарата Цветан Цеков.

Причината за недоволството е, че 20 млн. лв. бяха гласувани и вече са осигурени за стопаните, които пострадаха през пролетта от измръзвания. Тези пари още не са стигнали до тях.

“Наистина ще има страшно много фалити. Какъв е смисълът от едно подпомагане, което няма да е навременно?

Притеснени сме и за втората част от помощта за Украйна. Тя няма да бъде изплатена на сто порцента, защото останалите 63 млн.лв. не са подсигурени.

В момента Полша прави геройства, за да запази производството си. Само един пример – на малинопроизводителите са подсигурени по 1000 евро/дка компенсаторни плащания.

По такъв начин ли се правят политики? Когато земеделските производители са лишени от информация. Проведен е един консултативен съвет, който нямаше никакъв ефект”, обяви Цеков.

От камарата заявяват, че ще приканят за среща министерството с отворено писмо, за да се решат проблемите и ако решение не се намери, ще бъде организиран национален протест.

Източник:
https://agri.bg/novini/i-branshovata-kamara-plodove-i-zelenchutsi-e-v-protestna-gotovnost