Начало

Новини

Над 30 млн. лв. ще получат фирмите по Плана за възстановяване за киберсигурност, сайтове, онлайн магазини и дигитална реклама

С общо 30,6 млн. лв. микро, малките и средни предприятия в страната ще могат да подобрят дигиталния си маркетинг и информационната си сигурност. Това заяви Илияна Илиева главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ към Министерството на иновациите и растежа в „България сутрин“ на Bulgaria ON AIR. Средствата са по втората процедура, която ще бъде отворена за кандидатстване в средата на октомври в Министерството на иновациите и растежа за подкрепа на бизнеса по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Процедурата „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в МСП“ от снощи е качена за обществено обсъждане, а предложения и коментари могат да се правят до 30 септември 2022 г. включително.

„Предприятията имат нужда от инвестиции. Чрез нашите процедури се стремим да помогнем на бизнеса да си стъпи на краката. Не очаквам да останат неусвоени средства. Всичко е публично. Има обществено обсъждане в рамките на месец“, каза още Илияна Илиева.

Илияна Илиева

Тя поясни, че по процедурата за ИКТ решения и киберсигурност българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране. Със средствата ще могат да се покриват разходи за около 15 вида дейности –  създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, системи за управление на ресурсите/човешки, доставки, складове, архивиране, производства, връзки с клиенти, продажби на дребно/, системи за бизнес анализи, онлайн обучения на служители и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация. Ще се финансират още повишаване на киберсигурността, както и софтуер за оптимизиране на управленските решения, защита на информацията в локални мрежи и др. Илиева подчерта още, че се очаква по мярката да бъдат подкрепени около 1400 компании. По нея допустими са компании от почти всички сектори на българската икономика, с изключение на „Селско, рибно и горско стопанство“, „Добивна промишленост“, „Строителство“, „Образование“ и „Социални дейности“, които се финансират по специални програми.

„До 21 септември включително бизнесът може да кандидатства и по първата отворена за България процедура от Плана за „Технологична модернизация“. Тя е в размер на 260 млн. лв., а подаването на документите е изцяло онлайн, посочи тя. „Условията могат да бъдат намерени в информационна система ИСУН 2020, откъдето реално се кандидатства. 50% от общата сума на инвестицията са безвъзмездни средства за предприятията. За микропредприятия общата безвъзмездна сума може да бъде до 180 хил. лв., за малки предприятия е до 350 хил. лв., а за средни – до 700 хил. лв.“, разясни Илиева.

Министерството на иновациите и растежа управлява около 7 млрд. лв., от които 6,5 млрд. се управляват от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“. Европарите са по 4 различни направления, стана ясно още от думите и.

източник: mig.gov.bg