Начало

Новини

МИР работи за повече инвестиции във високотехнологичните сектори

В Министерството на иновациите и растежа (МИР) работим активно по привличане на международни и местни инвеститори чрез допълнителни мерки, с които да се насърчават високотехнологични сектори. Това ще даде на страната ни сериозно конкурентно предимство. Това заяви заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков пред членовете на Американската търговска камара в България по случай 120-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ. Събитието беше открито от министър-председателя акад. Николай Денков, като в него участваха министри, заместник-министри, представители на бизнеса, академичните среди и дипломатическия корпус.

Зам.-министър Гиков подчерта, че по линия на МИР за настоящия програмен период по европрограмите има около 5 млрд. лв. на разположение в подкрепа на бизнеса. „Ролята ни като Министерство е да направим по-ефективни институциите, които имплементират тези финансови инструменти, така че те да стигнат оптимално до пазара“, уточни той.

„Подкрепяме иновативни проекти, които да добавят допълнителна стойност в нашата икономика. Част от мерките са свързани с т. нар. технологичен трансфер и засилване на връзката между университетите и бизнеса“, стана ясно още от думите на зам.-министъра. Той подчерта ролята на София Тех Парк и Българската агенция за инвестиции към МИР за привличането на такъв тип инвестиции и в подкрепата на студенти и таланти с иновативни идеи, които да стигнат до големите компании.

Зам.-министърът заяви, че Министерството на иновациите и растежа е хъб за развитието на иновациите и инвестициите в бизнеса, като целта е да се превърне България във високотехнологична дестинация.

Източник:

Зам.-министър Гиков: Работим активно за повече инвестиции във високотехнологични сектори