Начало

Новини

Министър Стойчева: Ще инициираме нов фонд за технологичен трансфер в подкрепа на иновативни проекти

Идеята е да се подкрепят иновативни проекти в дълбоките технологии и технологичния трансфер между университетите, изследователските институти и бизнеса

Министерството на иновациите и растежа ще инициира създаване на съвместен фонд за технологичен трансфер между Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ), България и Румъния по модела на този между ЕИФ, Словения и Хърватия. Идеята е да се обединят усилията в подкрепа на иновативни проекти от университетите, които да бъдат успешно комерсиализирани чрез подкрепа от фонда за технологичен трансфер. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на работна среща с Николина Прах, държавен секретар в Министерството на финансите в Любляна. В срещата участва и посланикът на България в Словения Н. Пр. Красимир Божанов.

“За нас е ценно да получим опита на Словения по тази инициатива, за да можем да я реализираме успешно и в България. А след това да обединим усилията на четирите държави – България, Словения, Хърватия и Румъния, за да се превърне тази инициатива в регионална”, заяви Стойчева.

Министър Стойчева и държавният секретар Николина Прах обсъдиха още съвместни инициативи за развитие на стартъп екосистемите в двете страни, както и възможността за подписване на Меморандум за сътрудничество за иновации, инвестиции, дигитализация и предприемачество. Стойчева подчерта, че МИР работи целенасочено за превръщането на Югоизточна Европа в център за иновации и страната ни е инициатор за това. Усилията са насочени към изграждане на устойчиви партньорства с държавите от Югоизточна Европа, чрез които да се привлекат и развиват таланти, да се засили сътрудничеството в области като високи технологии, дигитализация, предприемаческа и стартъп екосистема.

В рамките на визитата си в Словения министър Стойчева посети иновативното международно училище по мениджмънт IEDC – Bled School, което предоставя нов подход за насърчаване и обучение на предприемачи по различни програми. Министърът на иновациите и растежа обсъди с ръководството му сътрудничество по общи проекти и обмяна на опит за развитието на предприемаческата екосистема в двете страни.

Министър Стойчева посети и високотехнологичния панаир „IFAM, INTRONIKA, ROBOTICS“ за автоматизация, мехатроника, сензорни технологии, измервателни технологии в Любляна. Изложението събира иноватори и експерти от Словения и съседни страни с цел представяне на най-новите постижения и тенденции в роботиката и свързаните с нея области. В рамките на изложението Стойчева проведе среща с доц. д-р Игор Ковач, директор на най-големия словенски индустриален клъстер SRIP FoF (Strategic Research-Innovation Partnership – Factories of the future), координиран от водещия словенски научноизследователски институт „Йожеф Стефан“ (JSI). Министърът разговаря с представители на български компании, които участваха в събитието.

По-късно министър Стойчева се запозна с дейността на Центъра за върхови постижения за космически науки и технологии Space-SI. С проф. Томаж Родич тя обсъди възможности за сътрудничество и обмяна на опит, както и бъдещи общи проекти между двете страни в областта на космическите технологии.

Източник: https://www.mig.government.bg/vodestha-novina/ministar-stojcheva-sthe-inicziirame-nov-fond-za-tehnologichen-transfer-v-podkrepa-na-inovativni-proekti/?fbclid=IwAR3_UQvrgiwCT3ye8GlXXO1HmmFpwc_apAIr2Ust3KIawR_t_4wUdFivz8c