Начало

Новини

Министър Стойчева: Насърчаваме иновациите и научните изследвания, включително в областта на изкуствения интелект

Сътрудничеството между академичните среди, индустрията и правителството ще улесни трансфера на умения в областта на изкуствения интелект, като позволи по-широко приложение на технологии в икономиката, заяви Стойчева на форум за бъдещето на иновациите и науката

България провежда политики за насърчаване на иновациите и научните изследвания, включително в областта на изкуствения интелект. Те са свързани с развитието и използването на AI технологии в различни сектори на икономиката, за развитие на иновациите, осигуряване на инвестиции и осигуряване на обучения за придобиване на нужните умения. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева в изказването й на петото издание на „Европейските дни на научните изследвания и иновациите“ в Брюксел. Събитието е в рамките на „Седмицата на научните изследвания и иновациите“ и на форума се обсъжда взаимодействието на науката и иновациите за създаване на решения със заинтересованите страни. По покана на еврокомисаря за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова министър Стойчева участва в сесията „Повишаване на върховите постижения в научните изследвания и иновациите за преодоляване на различията в областта на иновациите”.

„Както видяхме вчера, сред компаниите, които развиват “пробивни” и дълбоки иновации, избрани от Европейския иновационен съвет, има и български. Те показват значимостта за изграждане на добра обща среда и климат, в който да бъдат насърчавани и да развиват решения от България”, заяви министърът на иновациите и растежа.
По думите й силното представяне на България в Европейския съвет по иновации в областта на AI се дължи на комбинация от фактори – правителствени политики, инициативи на частния сектор и наличието на таланти. Тя подчерта, че е необходимо да се инвестира в образователни и обучителни програми за работа с AI, за да се гарантира, че България разполага с достатъчно квалифицирани кадри. По думите на министър Стойчева частният сектор също има принос за насърчаването на иновациите в сферата на изкуствения интелект, като компаниите в технологичния, финансовия и здравния сектор, инвестират в разработването на AI-базирани решения за справяне с различни предизвикателства. “Трябва да отбележим положителния ефект от развитието на инкубатори и акселератори, които да подкрепят стартиращите фирми, работещи върху AI проекти, като им помагат да растат и достигат до международни пазари“, каза още Стойчева.

По време на форума тя заяви, че България разполага с висококвалифицирани ИТ професионалисти. „Наличието на таланти, включително в областта на изкуствения интелект, привлича чуждестранни инвестиции в технологичния сектор, създавайки благоприятна среда за иновации“, коментира тя. По думите й насърчаването на партньорства между академичните среди, индустрията и правителството ще катализира иновациите и ще улесни трансфера на знания и умения в областта на AI, като позволи по-широкото приложение на технологията в публичния сектор и в различните сектори на икономиката.

Източник: https://www.mig.government.bg/vodestha-novina/ministar-stojcheva-nasarchavame-inovacziite-i-nauchnite-izsledvaniya-vklyuchitelno-v-oblastta-na-izkustveniya-intelekt/?fbclid=IwAR3vL74uJ3wFG4-zbE7m6NTbUYm4Kh3D2u7XVdM0ETH0erYAJWXoz9QnTP0