Начало

Новини

Министър Пулев: С Израел можем да си сътрудничим в сферите на изкуствения интелект, дълбокотехнологичните иновации и киберсигурността

Министрите на иновациите на България и Израел обсъдиха подписване на меморандум за защита на инвестициите и подкрепа на инициативи за иновации, космически технологии и изкуствен интелект

България и Израел могат да си сътрудничат в сферите на изкуствения интелект, киберсигурността и дълбокотехнологичните иновации. Това стана ясно на среща между министърът на иновациите и растежа Александър Пулев и министърът на иновациите, науката и технологиите на Израел Офир Акунис. Тя се проведе в израелския парламент – Кнесет, в Йерусалим.

Двамата министри обсъдиха и подписването на меморандум за защита на инвестициите и подкрепа на инициативи за иновации, космически технологии и изкуствен интелект, с който да затвърдят двустранните икономически отношения между двете страни.

Министър Акунис изрази желанието си за заздравяване на сътрудничеството с България именно в областта на науката, както и в размяната на студенти. Пулев от своя страна изтъкна, че страната ни е в топ 3 на всяко международно състезание по физика, математика и компютърни науки.

Министър Пулев запозна колегата си с първия по рода си Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в Източна Европа – INSAIT. „Институтът е създаден у нас в партньорство с два от водещите технологични университети в света – швейцарските политехники ETH Цюрих и EPFL, Лозана, и работи в тясно сътрудничество с израелския елитен университет Технион“. Пулев сподели, че две седмици по-рано лекция в Института е изнесъл проф. Еран Яхав (преподавател в Технион), който е и член в Надзорния съвет на INSAIT. Той посочи още, че от Института имат честта да работят и с носителя на нобелова награда за химия и двигател на израелската стартъп революция проф. Дан Шехтман. Той беше и специален гост на официалното откриване на INSAIT преди близо година.

Министърът на иновациите и растежа посочи, че България може да се превърне в регионален хъб за потока на дигитална информация от Азия, като страната ни е ключова за нейния пренос. „С правителството на САЩ подписахме декларация, която цели да подобри качеството на дигиталната инфраструктура в България с фокус върху киберсигурността. На ниво държави там сме се обединили около една обща ключова позиция във връзка с 5G сигурността“, каза още той. Министърът подчерта, че България има нужда от надежден стратегически партньор, който да подкрепи инициативата за предстоящо развитие на кабелната система за пренос на данни в Черно море.

Източник:

Министър Пулев: С Израел можем да си сътрудничим в сферите на изкуствения интелект, дълбокотехнологичните иновации и киберсигурността