Начало

Новини

Министър Пулев: Служебният кабинет успя да осигури 14 млрд. лв. евросредства

Бизнесът не трябва да е заложник на политически кризи, казва министърът на иновациите и растежа в новия брой на Banker Special

Въвеждаме Надзорен съвет във Фонда на фондовете, категоричен е министърът

„Доказахме, че сме кабинет на действието. Заедно с вицепремиера Пеканов и другите министри успяхме да осигурим 14 млрд. лв. одобрени средства по 7 програми от структурните фондове на ЕС. Смятам, че изпълнихме една от основните си цели – да дадем глътка въздух на най-голямата част от българската икономика – микро-, малките и средни предприятия.“ Това посочва министърът на иновациите и растежа Александър Пулев в интервю за изданието на в. „Банкеръ“ – „Banker Special“.

По думите му, бизнесът не трябва да е заложник на политически кризи. “Имаме 6 млрд. лв. с фокус внедряване и разработка на иновации в малките и средни предприятия, като почти няма изключена за кандидатстване индустрия. До края на годината Министерството на иновациите и растежа дава 600 млн. лв. на бизнеса по 4 мерки от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)”, посочва още той.

В момента има вече втора отворена процедура по ПВУ, която е „ИКТ решения и киберсигурност“ за 30,6 млн. лв., по която само за първата седмица са кандидатствали над 1000 компании, а проекти се подават от фирмите до 19 декември. По първата мярка – за Техническа модернизация – кандидатстваха над 2500 фирми с проекти за около 1 млрд. лв., при очаквани около 1300 проекта, посочва още той.

МИР е осигурило към 200 млн. лв. за енергийна ефективност и по третата мярка на ПВУ, която предстои да се отвори за кандидатстване до седмици. „С тях бизнесът ще може да инсталира за собствено ползване например фотоволтаични панели и батерии за съхранение на енергията. По линия на еврофондовете ще има още 1 млрд. лв. за енергийна ефективност и кръгова икономика, тоест осигурили сме страшно голям ресурс и в тази посока“, подчертава Пулев.

За рекордно кратки срокове – от средата на август до 3 октомври – е получено одобрение от ЕК и за най-интересната за бизнеса европейска програма – „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ с бюджет 3 млрд. лв. По нея кандидатстването стартира до седмици. Ще бъде отворена още една голяма програма за 2,1 млрд. лв. – „Програмата за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“. „Ще отключим и тези пари още от януари 2023 г., за да свържем бизнеса с науката”, подчертава още Пулев.

Той напомня и приемането на стартъп-визата в мандата на Служебното правителство,  която след 5 години и 4 правителства най-после е факт. На база на новата наредба за стартъп-визата чуждестранни стартиращи компании ще могат да регистрират бизнесите си в България, да наемат български специалисти и да развиват проектите си у нас, казва още той.

Относно промените във Фонда на фондовете, министър Пулев подчертава, че Фондът досега е била затворена екосистема. „Първоначално пуснахме вътрешен одит за сегмента на дяловите инструменти, за да се ориентираме. Фондът управлява ресурс от 1,2 млрд. лв., разпределен в 2 основни оси –дългови инструменти и дялови инвестиции. Във втората графа са около 260 млн. лв., които достигат директно до предприемачите и са инвестиции в иновативни продукти и фирмено развитие”, посочва министър Пулев. „На база резултатите от одита си взаимодействаме с банките и НПО в бранша и заедно ще надградим системата и ще защитим бъдещите „технологични шампиони“ на България. Ще въведем и двустепенна система на контрол – с Надзорен съвет, за да не се взимат самосиндикално важни решения“, заявява Пулев. По думите му, така ще бъдат защитени предприемачите – чрез прозрачни и ясни процедури, без конфликт на интереси и политически намеси в дейността на Фонда.

Източник: https://www.mig.government.bg/