Начало

Новини

Министър Пулев: Служебният кабинет е кабинет на действието! Работим в синхрон за подкрепа на земеделците

Стартира разработването на нов финансов инструмент чрез ББР в помощ на земеделските производители

Служебният кабинет е кабинет на действието. Работим в пълен синхрон Българската банка за развитие (ББР) да подкрепя земеделските производители и животновъди. Стартираме разработването на нов инструмент за финансиране на земеделския сектор чрез ББР. Това заяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев след работна среща със зам.-министъра на земеделието Тодор Джиков, представители на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, представители на пчеларите, на производителите на плодове и зеленчуци, на биохрани, както и експерти от министерствата и ББР.

„Подхождаме по чист и прозрачен начин. Направихме анализи и начертахме потенциални възможности за различни финансови инструменти. Протягаме ръка на различните сектори, на браншовите и работодателски организации“, заяви Пулев на брифинг в министерството.

Той подчерта, че от другата седмица започва работната група с експерти от министерствата, ББР и представители на земеделския сектор, на която ще бъде начертан в детайли новият финансов инструмент, който да отговаря на нуждите на бранша.

Пулев заяви, че се разширява портфейлът от инструменти в ББР и целта на МИР е Банката да заработи усилено за структуроопределящите индустрии като запълни нишата, където липсва търговско финансиране.

От Националната овцевъдна и козевъдна асоциация благодариха на министър Пулев за бързата му реакция, след като се е запознал с нуждите и проблемите на сектора им и подчертаха, че разчитат на подкрепата на държавната банка.

„В бърз срок ще излезем с програма, отговаряща на нуждите на земеделските бизнеси“, заявиха от ръководството на ББР.

Зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков подчерта, че липсата на адекватно финансиране за сектора означава липса на продоволствена сигурност. „За да възстановим сектори плодове и зеленчуци и животновъдство, има нужда производителите да се кооперират, за да бъдат конкурентоспособни на колегите си в ЕС, както и достъп до финансов ресурс и помощ от държавата в лицето на ББР“, каза Джиков.

Припомняме, че по-рано през деня министър Пулев обсъди и потенциално нов инструмент чрез ББР за енергетиката с ресорния министър Росен Христов и представители на Електро разпределителните дружества.

Източник: https://www.mig.government.bg/