Начало

Новини

Министър Пулев: За бизнеса има 520 млн. лв. за зелени проекти през нашето министерство

От тях 200 млн. лв. са за изграждане на ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия (фотоволтаици и батерии), посочи министърът на иновациите на форума на АИКБ в София

Пари за подкрепа на микро-, малки и средни предприятия за иновации и зелен преход има. Около 520 млн. лв. са за мерки със „зелен“ етикет по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) до края на 2022 г. – началото на 2023 г. От тях 200 млн. лв. са за инвестиции за изграждане на ВЕИ за собствено производство и локално съхранение на енергия – фотоволтаици и батерии и тази мярка ще стартира до няколко седмици  Това обяви министърът на иновациите и растежа Александър Пулев на международен форум в София: „МСП, предприятия на социалната икономика, занаяти, свободни професии: възможности и предизвикателства на зеления преход“.

 

„Министерството на иновациите и растежа работи на пълни обороти за подкрепа за бизнеса, научната общност, стартъпите, занаятите, социалните предприемачи и творческите индустрии към зеления преход“, каза министърът. „Трите канала за подкрепа към Зеления преход по линия на министерството са: Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ (ПНИИДИТ)“, уточни министърът.