Начало

Новини

Министър Иванов: „Очакваме спад в цените на плодове и зеленчуци и задържане на тази на хляба.“

„Очакваме спад в цените на плодове и зеленчуци и задържане на тази на хляба. Прогнозите са по-ниските стойности да усетим още в края на юни и началото на юли“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов пред телевизия Евронюз. Той уточни, че по-евтини ще са сезонните продукти, които сега излизат на пазара. По-думите му прогнозите са намалението да е с около 10-20%, като уточни, че тази статистика се предоставя от Министерството на икономиката и индустрията, които отговарят за Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Относно намалението на ДДС-то за хляба д-р Иванов обясни, че тази мярка е поискана от самите производители, като прогнозите са, че по този начин цената му ще се запази без да се покачва. „Позицията на БСП е за намаляване на ДДС на всички храни от малката потребителска кошница“, каза министърът. Той допълни още, че това е едно от предложенията на министерството и то ще бъде поддържано, макар че на този етап беше отхвърлено на коалиционен съвет. „Ще го поставим отново при разглеждането на актуализацията на бюджета“, информира още аграрният министър.

„Взели сме всички мерки в България да няма продоволствена криза“, съобщи министър Иванов. По думите му цел и задача на ръководството и целия екип на министерството е да поддържам българските земеделски производители, за да могат да задоволят нуждите на пазара и нас и да са конкурентни и да могат да изнасят в чужбина. Той информира, че до този момент стопаните са подпомогнати с 920 млн. лв., като от тях извънредните са 143 млн. лв. по Ковид мярката. Министърът обясни още, че сега при актуализацията изработваме няколко варианта за допълнителна подкрепа на стопаните. „В публикуваното предложение за актуализация на бюджета на Министерството на финансите са предвидени още 168,7 млн. лв., които също ще предоставим на фермерите“, посочи той и уточни, че мерките са разработени както за да се подпомогнат земеделците, така и да се задържат цените на редица стоки.

Относно търговията на зърно министърът поясни, че покачването на стойностите е световна тенденция и нашите производители искат да продават и на международни пазари, и на по-високи стойности. „Нашите очаквания са за много добра реколта от пшеница и липси няма да има, вътрешното ни потребление е задоволено от родното производство“, подчерта д-р Иванов.

На въпрос за розопроизводителите аграрният министър информира, че те ще бъдат подпомогнато с 5 млн. лв. по Ковид мярката. Той уточни, че в отношенията преработватели-търговци не може да се месим и няма как да повлияем на изкупните цени. „Поели сме ангажимент за промени в Закона за маслодайната роза, очакваме в кратки срокове да с представителите на бизнеса да започнем да работим по него“, разясни д-р Иванов. По думите му, измененията ще целят да бъдат коригирани пропуски направени в годините, както и да гарантират качество на продукцията.