Начало

Новини

Министър Гечев: Увеличаваме държавната помощ за развъдните асоциации, за да подкрепим селекционната дейност

За първи път Министерството на земеделието предвижда финансиране за геномна оценка в млечното говедовъдство

Увеличаваме държавната помощ за развъдните асоциации през 2023 г., за да подкрепим селекционната дейност и конкурентоспособността на българските фермери. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев пред Съвета по генетични ресурси в животновъдството, който се проведе в продължение на два дни – във вторник с браншовите организации от сектор „Говедовъдство“, а в сряда с овцевъдни и козевъдни организации.

Развъдните асоциации бяха запознати с проекта на схемата за държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне на продуктивността и генетичните качества на животните за 2023 г., като се планира бюджетът по част от ставките да бъде увеличен средно с 20 на сто спрямо предходната година.  За първи път агроминистерството предвижда да финансира извършването на геномна оценка в млечното говедовъдство.

„Така ще имаме реални критерии за подпомагане и ясни данни дали е продуктивно отглеждането на дадено животно“, обясни Явор Гечев. Той посочи, че с внедряването на иновации и модерни методи ще се подобрят резултатите на сектора.

Агроминистърът подчерта, че няма да се правят компромиси по отношение на контрола. „Предприели сме мерки срещу виртуалните животни и ще действаме превантивно срещу измами при получаване на субсидии“, каза министър Гечев.

„Предстои указанията да бъдат изпратени за нотифициране от Европейската комисия, а първият транш за животновъдите да бъде разплатен в максимално кратък срок“, съобщи заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков.

Участниците в срещите отчетоха, че схемата е балансирана и направиха конкретни препоръки към предложените текстове.

„Нашата цел е да подкрепим работата на развъдните асоциации, за да вдигнем нивото на селекцията и репродукцията, и да направим по-конкурентоспособни българските земеделски производители“, каза в заключение министър Гечев.

Източник:
https://www.mzh.government.bg/bg/press-center/novini/ministr-gechev-uvelichavame-drzhavnata-pomosh-za-r/