Начало

Новини

Министерството на иновациите и растежа е първото, което отпуска пари за българския бизнес по Плана за възстановяване – 600 млн. лв. до края на годината

ИАНМСП организира мащабния бизнес форум “Големите пари за малкия бизнес”, който събра над 300 фирми в залите на хотел “Балкан”, за да представи възможностите за финансиране от Министерство на иновациите и растежа по Плана за възстановяване и устойчивост.

Събитието бе открито от служебния вицепрмиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, както и от министъра на Иновациите и растежа Александър Пулев, а специално участие взеха Илияна Илиева, главен директор на главна дирекция “Европейски фондове за конкурентоспособност” и изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков, който бе модератор.

Служебният кабинет е мобилизиран парите по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) да стигнат до българските микро-, малки и средни фирми. Министерството на иновациите и растежа е първото, което отпуска пари за българския бизнес по Плана – 600 млн. лв. още сега, с хоризонт до края на годината. Това обявиха вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

Малките и средните предприятия са двигателят и гръбнакът на българската икономика, като осигуряват над 70 на сто от заетостта и добавената стойност в икономиката ни подчертаха вицепремиерът Пеканов и министър Пулев при откриването на форума.

 

Министър Пулев посочи, че пари за подкрепа на бизнеса има и служебното правителство е мобилизирано всички програми да се движат и отварят с бързи темпове. „Въпреки спекулациите, Планът вече работи и дава глътка въздух за бизнеса в тези трудни условия“, каза Пулев и добави, че е отворена и първата процедура по него – чрез Министерството на иновациите и растежа – за микро-, малките и средни фирми, като по нея може да се кандидатства до 21 септември 2022 г. Процедурата е с общ бюджет от 260 млн. лв. и е с фокус фирми от  преработвателната промишленост, управлението на отпадъците, медиите,  творческата индустрия, в които малките и средни предприятия  и микропредприятията, се нуждаят от средства за техническа модернизация.

 

Пулев съобщи, че до края на годината само по НПВУ ще бъдат отворени още три процедури. „През октомври предстои да отворим втората мярка – за ИКТ решения и киберсигурност с общ бюджет от 30,6 млн. лв. за около 1400 предприятия при 100% безвъзмездна помощ“, поясни той. До края на годината ще стартира и третата процедура – 200 млн. лв. за изграждане на ВЕИ за собствено производство на енергия от малките и средни фирми, както и четвъртата процедура – с общ бюджет от 120 млн. лв. – за развойна дейност и интелектуална собственост и върхови постижения в науката”, добави още Пулев.

 

Той обяви, че МИР работи активно и по линия на структурните фондове на Европейския съюз.  „Две от програмите, които са на обща стойност 5 млрд. лв., са почти завършени и са в процес на одобрение от Европейската комисия. Едната от тях е новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 с бюджет около 3 млрд. лв. и е изпратена в Брюксел за одобрение на 16 август. Втората – „Програма за научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ – с бюджет от 2.14 млрд. лв., предстои да бъде изпратена на ЕК до 23 септември“, допълни министърът и каза, че ресурсите по двете ще са достъпни за бизнеса още до края на годината и в първото тримесечие на следващата.

 

източник ИАНСМП