Начало

Новини

Министерството на земеделието става партньор в цялата верига от фермата до трапезата

„Министерството на земеделието става партньор в цялата верига от фермата до трапезата“, заяви заместник-министърът на земеделието Момчил Неков в Пловдив на пресконференция за официалното откриване на международните изложби АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ.

По повод решението на Министерството на земеделието да предложи 60% национално съфинансиране за развитие на селските райони в Стратегическия план заместник-министърът заяви, че за първи път в България националното съфинансиране вече не е на минимално равнище. При продължилите два месеца и половина дебати по Стратегическия план основен акцент са били въпросите за добавена стойност към производството и конкурентоспособността и точно по тази причина е важно обединяването на секторите в България.

„Имаме осигурено и финансиране над 8 млрд. евро по първи и втори стълб“, заяви Момчил Неков. „Целта ни е през следващия програмен период да брандираме нашите продукти като такива с добавена стойност“. По думите му най-важно към днешна дата е осигуряването на продоволствието за населението в Европейския съюз. Акцентира се още върху развитието на късите вериги на доставка: „В България имаме климатично-почвените условия, за да си изхраним населението и повече“, каза Неков.

За Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, която е с годишен бюджет от над 50 млн. лева най-скорошният прием е от 14 март по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“, а от 1 април стартира приемът по мярка „Инвестиции в предприятия“.

Започнали са разговори с производителите на вино за развитието на винен туризъм в България, оформянето на винените райони и защитените географски указания.