Начало

Новини

Меморандум за сътрудничество подписаха Фондът на фондовете и Софийски Университет

Министър Лорер: „Подкрепяме студентски стартъпи, за да се създаде предприемачески дух сред младите.“

Изключително важно е темата за иновации и предприемачество да достига до повече млади хора. Техните добри идеи да се превръщат в бизнес. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на подписването на меморандум за сътрудничество между Фонда на фондовете и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Меморандумът ще допринесе за развитие на ефективен обмен на знания и идеи между академичната област, бизнеса, държавните институции и обществото. Чрез него се задълбочава сътрудничеството за осигуряване на по-добри шансове за кариерно развитие и реализация на студенти, чрез подкрепа за стартиране на собствен бизнес или друг вид предприемаческа дейност.

Министър Лорер обяви първата инициатива по меморандума – Национален конкурс за „Най-добър младежки стартъп за 2022 г.“ Конкурсът цели да се развият предприемачески и иновационни умения у младите хора, да се информират за възможностите за финансиране на стартъпи, да се обучат как да изготвят бизнес планове и как да представят идеите си пред инвеститори. Допустими участници са студенти до 29-годишна възраст с иновативни бизнес идеи. Кандидатстването ще е онлайн от 20.04. Конкурсът се организира от Стопанския факултет на СУ и Фонд на фондовете и е под патронажа на Министерството на иновациите и растежа.

„В новия програмен период сме предвидили средства за технологичен трансфер за млади учени“, уточни Лорер. Той отново изтъкна важността на връзката на бизнеса с академиите.

От своя страна ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков също изрази мнение, че трябва да се наблегне на научните изследвания, защото иновациите са възможни чрез наука.