Начало

Новини

Меморандум за сътрудничество в сферата на иновациите, дигитализацията и стартъп екосистемата, подписаха България и Румъния

Това е първото споразумение с чуждестранно министерство, което МИР подписва, заяви министър Стойчева по време на церемонията

Министерството на иновациите и растежа на България и Министерството на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния подписаха днес Меморандум за сътрудничество в сферата на иновациите, дигитализацията, стартъп екосистемата, развитието на високите технологии, цифровата свързаност и научните изследвания. Документът беше подписан от министър Милена Стойчева и румънския й колега министър Богдан Иван в Букурещ. На церемонията присъства и посланикът на България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков.

„Това е първото споразумение за сътрудничество с чуждестранно министерство, което МИР подписва. С него заявяваме нашата дългосрочна визия за превръщането на региона в иновационен хъб с водещата роля на България“, заяви министър Стойчева. Меморандумът е резултат от съвместните усилия на българския и румънския министри на иновациите в последните два месеца и отличното партньорство между двете ведомства.

Меморандумът ще насърчи взаимодействието между България и Румъния и в областта на дълбокотехнологичните иновации, комерсиализирането на резултатите от научноизследователски проекти на пазара на Европейския съюз и на световния пазар и трансфера на знания и технологии. Също така ще подпомага разработването на решения, свързани с прехода към кръгова икономика на двете държави, както и за привличане на инвестиции във високотехнологичните услуги и продукти. Целта е чрез иновации, насочени към цифровата трансформация на бизнеса, да се повиши конкурентоспособността на България и Румъния за осигуряване на икономически растеж на страните.

„Това споразумение символизира нашия ангажимент да споделяме знания и да работим заедно, за да използваме силата на технологиите за подобряване на нашите общества. Като съседи и партньори България и Румъния имат уникалната възможност да използват силните си страни и да обединят усилия в областта на цифровизацията и иновациите“, каза още министър Стойчева. По думите й, развитието на технологиите води до растеж на икономиката, повишава нейната конкурентоспособност и качество на живот на гражданите.

„Подписването на Меморандума за разбирателство и сътрудничество между нашите министерства е исторически момент и за Румъния и България. Това е доказателство, че ще работим за постигане на нашите общи цели за технологичното развитие на двете страни. Това ще постави Румъния и България на водещите места в региона за иновации“, коментира министърът на изследванията, иновациите и цифровизацията на Румъния Богдан Иван.

Източник:

Министерствата на иновациите на България и Румъния подписаха Меморандум за сътрудничество в сферата на иновациите, дигитализацията и стартъп екосистемата