Начало

Новини

Ивайло Алексиев, Агенция за устойчиво енергийно развитие: ВЕИ ще помогнат за постигане на енергийната независимост на България

Бизнесът може да изгражда фотоволтаици с 200 млн. лв. по мярка на Министерството на иновации и растежа

„Изграждането на повече ВЕИ системи ще помогне за постигане на енергийната независимост и на зеления преход на икономиката на България“. Това каза изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) Ивайло Алексиев в Подкаста за иновации и растеж на Министерството на иновациите и растежа (МИР). Той припомни, че в момента има отворена процедура от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) за изграждане на фотоволтаици в комбинация с батерии за съхранение на енергия. Бюджетът й е 200 млн. лв. Кандидатстването ще продължи до 16,30 ч. на 15 май 2023 г., като компаниите могат да заявят подкрепа между 75 000 лв. и 1 млн. лв.

Според него наличието на собствени ВЕИ повишава сигурността на предприятията, позволява им да оптимизират потреблението и да купуват по-малко скъпа енергия от нерегулирания пазар. „Фотоволтаичните системи са най-популярни и най-лесни за въвеждане във фирмите. Те не създават проблеми като шум например. Може би най-добрата комбинация за постигане на максимална енергийна ефективност са соларни панели, батерии за съхранение и термопомпи“, посочи Алексиев. По думите му въвеждането на по-ефективни технологии в предприятията не означава автоматично, че фирмите ще потребяват по-малко енергия. Обикновено добрите технологии са по-производителни. Тоест, потреблението може да се увеличи, но на единица продукция ще се използва по-малко енергия, себестойността ще бъде по-ниска и като резултат дружеството ще стане по-конкурентоспособно.

За да изберат най-добрата технология обаче, бизнесите трябва да направят енергиен одит. „Такъв е задължителен за големите компании и такива, които потребяват над 3000 MWh енергия на година. Одитът трябва да се провежда на всеки 4 г., като насърчаваме всички фирми да го правят. Могат да изберат специализирано дружество от регистъра, който поддържаме в АУЕР. Прави се обследване и се констатират възможности за подобряване на енергийната ефективност“, подчерта директорът на Агенцията.

Ивайло Алексиев допълни, че все повече предприятия и домакинства минават на възобновяеми енергийни източници и призова бизнесът да се възползва от европейските средства за изграждането им. В момента България е над средноевропейските нива и е сред лидерите по използване на ВЕИ. Освен фотоволтаичните централи, ВЕЦ и вятърните паркове, за това спомага и употребата на т.нар „биомаса“ от домакинствата – дърва за горене, пелети, брикети, котли на слама и др. „Възобновяемите източници в комбинация с мерки за енергийна ефективност са най-добрата инвестиция срещу енергийните кризи“, обобщи той.

Източник:

Ивайло Алексиев, Агенция за устойчиво енергийно развитие: ВЕИ ще помогнат за постигане на енергийната независимост на България