Начало

Новини

Зам.-министър Русинова: В края на октомври ще стартира схемата „Умения“ на ОПРЧР за обучения по дигитални компетентности и ключови умения

В края на месец октомври ще бъде даден старт на схемата „Умения“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Тя уточни, че по схема „Умения“ работодателите ще имат възможност да кандидатстват с проекти, които варират между 15 000 лева и 4 млн. лева, в зависимост от големината на предприятието. Средствата ще се отпускат за обучение на служителите на компаниите или за обучение и наемане на безработни лица, като акцентът ще е поставен върху дигиталните компетентности и ключовите умения. Общата стойност на схемата „Умения“ е 30 милиона лева.

„Схемата ще бъде доста по-различна от всичко, което сме правили до момента. Ще дадем възможност за обучения по смисъла на Закона за професионалната квалификация с акцент върху дигиталните компетентности и ключовите умения, както и възможност за специфичен тип програми, които са характерни за определен сектор или производство“, уточни зам.-министър Русинова. Тя изрази надежда, че за фирмите ще бъде атрактивна възможността да кандидатстват за обучение не само на собствения си персонал, но и на лица, които не са активни на пазара на труда. Курсовете ще дадат възможност на безработни и заети да се преквалифицират в специалност, различна от тази, която вече имат. „Това ще реши едно от големите предизвикателства на пазара на труда – липсата на кадри и възможността хората, които работят в България, да получават по-високи доходи“, коментира Русинова.

 

В рамките на схемата „Специфични умения“ на ОПРЧР се изпълняват 42 договора на стойност около 8 млн. лева, които са за обучение на служители.

„Стремежът ни е в партньорство с работодателите да подобряваме квалификацията на кадрите и условията на труд“, коментира Зорница Русинова. Това оказва влияние и за позитивните тенденции на пазара на труда през последните години – рекордно ниска безработица от 5,5%, която е много по-ниска от средноевропейската и нарежда България след страни като Люксембург и Белгия.