Начало

Новини

Зам.-министър Ангелов: Работим по създаване на Фонд за технологичен трансфер за иновативни проекти

Работим активно по създаване на Фонд за технологичен трансфер по линия на Фонда на фондовете. Чрез него ще бъде подпомогната реализацията на научно-изследователските иновативни решения в практиката. Целта му е да заздрави връзката между науката и бизнеса, като стимулира превръщането на научните разработки в пазарно приложими продукти, услуги, процеси и технологии. Това заяви зам.-министърът на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов по време на откриването на нов кабинет по дигитално предприемачество. Той е във Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и е оборудван за нуждите на студентите от специалностите от катедра „Общо инженерство“. В него те ще придобиват специфични дигитални умения и ще получават практически бизнес познания. По време на събитието беше обявена и най-новата в учебното заведение специалност „Дигитално предприемачество и изкуствен интелект“.

Зам.-министър Ангелов подчерта, че МИР насърчава всички възможности, свързани с нови или подобрени методи и процеси, които водят до растеж на икономиката. „Развитите икономики са базирани именно на модела на въвеждане на иновациите в практиката“, каза той и добави, че европрограмата „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ е със значителен ресурс именно за съвместни инициативи между университетите, изследователските институти и българските предприятия.

На откриването присъстваха още ректорът на ВУТП проф. д-р Миглена Темелкова, зам.-ректорът доц. д-р Ради Димитров и представители на академичните среди.

По-късно през деня зам.-министърът присъства и на откриването на XIV Софийски фестивал на науката, организиран от Фондация „Красива наука“ и София тех парк. Във фестивала участваха учени от България и още десет държави. Институти на БАН, университети, изследователски екипи от различни компании, включително стартиращи, проведоха демонстрации, експерименти, научни игри и представиха своите изследователски резултати. В събитието участваха още министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и кметът на София Васил Терзийски.

Източник: https://www.mig.government.bg/vodestha-novina/zam-ministar-angelov-rabotim-po-sazdavane-na-fond-za-tehnologichen-transfer-za-inovativni-proekti/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2ikQ1nuY68CmuyP6pCMTkWiq9db0LDrfv01GAT0EEQ0Dnf_r6mGKNXOCc_aem_AdyLhUN0GiS2DsB9YnOPu5PEUKUbD7WLwYX2pk6JDSff_MQGqnRUbbZrxc8FbhQD-YdbS8nP0nYZoLV3fCyS-8Mt