Начало

Новини

ЕС обеща 100 млн. евро помощ, ако се възобнови вносът на зърно от Украйна

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обеща на фермерите в шест страни от Европейския съюз, включително фермери от Полша и Унгария, програма за помощ от 100 милиона евро за премахване на забраната за внос на зърно от Украйна. Това се казва в съобщение на Европейската комисия.

В същото време фон дер Лайен поиска европейските фермери да спазват европейското единство по въпросите на търговията.

“Председателят фон дер Лайен изпрати отговор до страните от ЕС на писмо относно вноса на украински селскостопански продукти. За да помогнем на фермерите, ние вече изпратихме пакет за подкрепа от 56.3 милиона евро на най-засегнатите фермери и сега подготвяме нов пакет за подкрепа от 100 милиона евро“, отбелязват от Европейската комисия.

По-рано беше съобщено, че Асоциацията на земеделските производители в Молдова е поискала от властите на републиката или да разпределят компенсации на фермерите, или да ограничат вноса на украински зърнени и маслодайни семена.

На 18 април румънската управляваща коалиция поиска от властите да въведат временна забрана за доставка на селскостопански продукти от Украйна.
Източник:

ЕС обеща 100 млн. евро помощ, ако се възобнови вносът на зърно от Украйна