Начало

Новини

ЕК предлага 9,8 млн. евро за българските земеделци, пострадали от украинския внос

Очаква се предложението да бъде обсъдено от Съвета на ЕС следващата седмица.

Европейската комисия предложи днес разпределение на 100-те милиона евро в помощ на земеделците от пет страни от ЕС, пострадали от украинския земеделски внос. Предвижда се България да получи 9,77 милиона евро, съобщава БТА.

На Унгария се предлагат 15,93 милиона евро, на Полша – 39,33 милиона евро, на Румъния – 29,73 милиона евро, а на Словакия – 5,24 милиона евро. Комисията предлага съответните страни да осигурят средства и от своите бюджети като държавна помощ за земеделците, равна на 200 процента от европейската помощ.

Очаква се предложението да бъде обсъдено от Съвета на ЕС следващата седмица. Както БТА съобщи, ЕК изрази по-рано очакване помощта от ЕС да бъде предоставена след премахването на едностранно наложените ограничения на украинския внос. По-рано днес България премахна ограниченията, след като снощи комисията обяви европейски мерки.

В началото на годината ЕС осигури за българските земеделци над 16 милиона евро обезщетения. Комисията уточни, че е готова да поиска увеличение на бюджета за обезщетения, ако това стане необходимо.

България и съседните на Украйна страни предоставиха т.нар. „коридори на солидарността“ за украински стоки, след като Русия блокира износа през пристанищата в Азовско и Черно море. Целта беше Украйна да може да изнася свои стоки през пристанищата на ЕС. Оказа се обаче, че продукцията е с много конкурентни цени и вместо да преминава транзит, тя остава на пазара в петте държави.

Източник:
https://www.investor.bg/a/520-zemedelie/373952-ek-predlaga-98-mln-evro-za-balgarskite-zemedeltsi-postradali-ot-ukrainskiya-vnos