Начало

Новини

ЕК временно ограничава вноса на пшеница, слънчоглед, рапица и царевица от Украйна

Мярката се отнася само до пет държави от общността, сред които и България.

Европейската комисия (ЕК) временно ограничи вноса на четири селскостопански от Украйна – пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. Мярката е в е извънредна и необходима предвид обстоятелствата на сериозни логистични затруднения в пет държави членки на ЕС – България, Румъния, Чехия, Полша и Словакия, уточняват още от Брюксел.

Ограниченията влизат в сила на 2 май и ще продължат до 5 юни 2023 г. През този период пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе с произход от Украйна ще продължат свободно да се търгуват във всички държави от ЕС, с изключение на петте засегнати държави. Продуктите могат да продължат да се движат или да преминават транзитно през тези пет държави чрез общ митнически транзитен режим или да отидат в държава или територия извън ЕС.

България, Унгария, Полша и Словакия поеха ангажимент да отменят едностранните си мерки по отношение на пшеницата, царевицата, рапичното семе и слънчогледовото семе и всички други продукти, идващи от Украйна.

Мерките на ЕС са съобразени с твърдия ангажимент на общността да подкрепя Украйна и да запази способността ù да изнася зърно, което е от решаващо значение за изхранването на света и за поддържането на ниски цени на храните, предвид огромните предизвикателства, породени от войната, започната от Русия.

Тези мерки са част от пакета за цялостна подкрепа за България и другите четири държави членки, предложен от ЕК. Те ще бъдат допълнени с финансова подкрепа за земеделските стопани в петте държави членки и мерки за улесняване на транзита на украинско зърно през т.нар. „коридори на солидарността“ за други държави членки и трети страни.

Ограничението може да бъде удължено и след 5 юни, уточняват още от Брюксел и допълват, че ЕК е готова да започне да анализира пазара в ЕС и за други чувствителни стоки и пазари.

Земеделците от петте държави от месеци се оплакват от големите количества зърно от Украйна, които вместо да преминават през страните, както беше договорено с Украйна още в първите месеци, след като Русия блокира износа през Черно море, спират и наводняват пазара. Затова и държавите, без Румъния, която настояваше за общи действия от страна на ЕС, въведоха единични ограничения.

С решение на Министерския съвет от средата на април България забрани вноса на пшеница, царевица, както и други селскотопански продукти и храни, сред които и млечни и месни продукти и мед от Украйна.

Източник:
https://www.investor.bg/a/520-zemedelie/373868-ek-vremenno-ogranichava-vnosa-na-pshenitsa-slanchogled-rapitsa-i-tsarevitsa-ot-ukrayna