Начало

Новини

Египет и България могат да си сътрудничат в логистичен и транспортен аспект за българския бизнес към африканския пазар

Министърът на иновациите и растежа на България и заместник-министърът на търговията и индустрията на Египет обсъдиха сътрудничество в информационните технологии, изкуствения интелект и аутомотив сектора

Египет може да бъде логистичен и транспортен център за българския бизнес към африканския пазар. Същото се отнася и за нашата страна – България може да бъде връзката на компании и инвеститори от Египет с пазара у нас и в Европейския съюз. Можем да развиваме икономическите отношения между България и Египет, обменяйки опит и експертиза в сферата на иновациите чрез човешкия потенциал и интелектуален капитал. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по време на среща със заместник-министъра на търговията и индустрията на Египет Яха Ахмед. На нея присъстваха още посланикът на Арабска република Египет в България Н. Пр. Халид Емара, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски, както и представители на министерствата на енергетиката и транспорта и агенцията за инвестиции на Египет.
Министър Стойчева и заместник-министър Ахмед обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Египет в секторите на информационните технологии, роботиката, мехатрониката, изкуствения интелект и аутомотив сектора. Двамата коментираха и дейността на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – ИНСАИТ, като от делегацията уточниха, че предстои среща и с тях.

„Министерството на иновациите и растежа има за цел да развива стратегически партньорства в областите на високите технологии както на регионално, така и на глобално ниво. Научната и развойна дейност у нас дава възможност за създаване на високотехнологични иновации в ключови сектори, които могат да бъдат привлекателни за чуждестранни инвеститори“, заяви министърът на иновациите по време на срещата. По думите й, България има добре развита дигитална и комуникационна инфраструктура, което е ключово предимство за страната и позиционирането й като място, в което да се развива новата вълна иновации.

На срещата беше акцентирано и върху развитието на аутомотив сектора в България, както и създаването на водородна долина у нас. Заместник-министър Ахмед заяви, че Египет има стратегия за въвеждане и развитие на водородните технологии и стратегия за развитие на аутомотив сектора в страната.

„България и Египет могат да работят заедно за развитие на икономиките на двете държави и позиционирането им на глобалния пазар, както и за развитието на човешкия капитал. Вярвам, че със знание и опит можем да отключим потенциала и възможностите за взаимодействие между страните ни“, подчерта Стойчева. Тя обърна внимание, че във фокуса на МИР са и иновациите в сферите на образованието и културата и креативните индустрии, към които интерес има и от страна на Египет.

Министър Стойчева и заместник-министър Ахмед обсъдиха и възможностите за организиране на работни срещи между компании от арабския свят и Европа у нас и в Египет.

Източник:

Министър Стойчева: Египет може да бъде логистичен и транспортен център за българския бизнес към африканския пазар