Начало

Новини

До 2 млрд. лв. за най-слабите сред българското население и българската икономика

В интервю на Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер за сутрешния блок на bTV стана ясно, че се работи върху пакет от антикризистни мерки, които са насочени за подпомагане на българското население и икономика. Те ще са в размер между 1,5 до 2 млрд.лева.

Помощите включват:

-Добавка за пенсионерите

-Помощи за родители /за дете/

-Договаряне по-евтина  цена на газа

-Антиинфлационни мерки за икономиката, които включват няколко грантови програми на Министерството на иновациите и растежа.

  1. В момента тече прием по процедура за инвестиции в енергийна ефективност, по която малките и средни предприятия могат да кандидатстват и да инвестират за по-ниски сметки за електроенергия за напред.
  2. Юли месец стартира програма „Технологична модернизация“ по която компании могат да инвестират в нови и по-добри машини, за да подобрят производствения си капацитет, да са по-ефективни и с това съответно да намалят разходните пера.
  3. Програма за необезпечено кредитиране- за фирми които до момента не са били допускани за кредитиране, компании които изобщо не могат да вземат кредит, ще бъдат допустими по тази настояща програма. Така ще се усвои капитал с който да оперират в условията на инфлация.

източник: btvnovinite.bg