Начало

Новини

Дали можем да привлечем компании като Интел и Гугъл у нас?

Министърът на иновациите и растежа Стойчева: Искаме да привлечем високотехнологични компании в България

„Първият ни приоритет в Министерството на иновациите и растежа е да превърнем България в дестинация за високотехнологични иновации и да привлечем високотехнологични компании, които да извършват тук научно-развойна дейност“. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. Министърът подчерта, че ребрандирането на България трябва да е в посока към привличане на компании, които създават висока добавена стойност. „Бихме искали да привлечем компании като Интел, Гугъл, които да подпомогнат развитието на сектора и като цяло да развиват новите технологии тук“, каза Стойчева.

„Ще работим и за създаване на условия за развиването на т.нар. „отворена иновация“, тоест чрез взаимодействие между всички заинтересовани страни, активно включване на научната и развойна дейност във взаимодействие с индустрията, с компаниите“, обясни министър Стойчева.

Тя изтъкна, че Българският институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии INSAIT беше избран като един от петте института по ключова инициатива на ЕК за изкуствения интелект. „Новият проект ще развива последните достижения в технологиите и България ще участва в него чрез INSAIT”, добави министърът на иновациите и подчерта, че МИР работи в тясно сътрудничество с Института и Министерството на образованието и наука.

По темата за изкуствения интелект министърът бе категорична, че правилното използване на тази технология е предимство. „Включването на изкуствения интелект в пазара, в развиването на бизнес средата, може да подсили различни сектори и трябва да се насърчи. Изкуственият интелект няма да отнеме работните места на хората. Напротив – може да увеличи възможностите им за развитие, но трябва да сме образовани как да го използваме“, каза още Стойчева.

Сред целите на Министерство на иновациите и растежа са още създаването на добри условия за предприемаческа екосистема и насърчаването на развитието на бизнеса чрез финансовите инструменти по линия на Фонда на фондовете, структурните фондове на ЕС и Плана за възстановяване и устойчивост.

„В момента поставяме акцент върху иновациите през научно-развойна дейност, високотехнологични иновации, както и такива в специфични сектори, които могат да бъдат в основата на нова икономика и онези, които ще дръпнат България напред“, заключи министър Стойчева.

Източник:

Министърът на иновациите и растежа Стойчева: Искаме да привлечем високотехнологични компании в България