Начало

Новини

Дали всички кандидати ще получат средства за собствени ВЕИ?

В приключилата в понеделник процедура за кандидатстване на фирми за общо 200 млн. лв. евросубсидии за изграждане на собствени мощности за производство на енергия от възобновяеми източници и съхранението ѝ са участвали 562 предприятия с искано от тях безвъзмездно финансиране за близо 331 млн. лв. Това съобщиха от Министерството на иновациите, което провежда процедурата.

Предстои оценката на проектите и обявяване на спечелилите финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Очаква се списъците с одобрените за безвъзмездната помощ предприятия да бъдат публикувани в началото на месец август.

От ведомството припомниха, че в първоначалното проектиране на мярката по ПВУ, бюджетът ѝ е бил едва 20 млн. лв., но на базата на засиления интерес от страна на фирмите, бюджетът бе увеличен на 200 млн. лв. Кандидатстването показа, че средствата са разчетени така, че да стигнат, посочва се в съобщението на министерството.

Ободрените за финансиране ще получат субсидиране между 35% и 50% на внесените проекти, в зависимост от категорията и икономическия район, от който е кандидатстващата фирма.

За субсидията можеха да кандидатстват микро-, малки и средни предприятия, както и дружества с до 3000 служители. Те можеха да са от различни икономически сектори като „Преработваща промишленост“, „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Търговия; Ремонт на автомобили и мотоциклети“, „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ и др.

Компаниите можеха да поискат подкрепа от 75 000 лв. до 1 млн. лв. за монтиране на фотоволтаични системи и батерии за съхранение на произведения ток. Ако бъдат одобрени за финансиране, новите ВЕИ ще им помогнат да оптимизират разходите си за електроенергия, а генерираните спестявания да влагат например в нови продукти или в оптимизиране на производствените процеси.

Министерството на иновациите и растежа припомня, че по процедурата за „ИКТ решения и киберсигурност“ вече са поканени да сключат договорите си за финансиране 750 фирми от класираните 1599. По двете мерки общо МИР ще изплати близо 300 млн. лв. от Плана за възстановяване.

До дни МИР ще обяви за кандидатстване и следващата мярка, пета по ред мярка от ПВУ – за изграждане на Индустриални зони – с бюджет около 212 млн. лв.

Източник:
https://www.mediapool.bg/562-firmi-v-bitka-za-200-mln-lv-za-sobstveni-vei-news347752.html