Начало

Новини

В Бюджет 2022 са предвидени 150 млн. лв. повече държавни помощи в подкрепа на българските производители

„В Бюджет 2022 са предвидени 150 млн. лв. повече държавни помощи в подкрепа на българските производители – растениевъди и животновъди. Предприети са предварителни действия след приемането на бюджета средствата да стигнат бързо до земеделските стопани“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов пред NOVA.

В отговор на въпрос за цените на зеленчуците министърът посочи, че се разпределят над 30 млн. лв. авансово по de minimis, от които само за оранжерийното производство са предвидени  3,5 млн. лв.

Министърът призова земеделските производители да не прекъсват дейността си, тъй като оттук нататък държавните помощи ще бъдат насочени към обвързаната с производството подкрепа.

„Ще поддържаме тези, които имат капацитет да произвеждат. Стари практики, които заварихме, да се плаща на производители, които нямат продукция, надписани площи, животни, които не съществуват, ги оставяме в миналото“, заяви той.

Оранжерийните производители, които са произвели и реализирали дори един килограм домати или краставици миналата година, ще получат държавна помощ, беше категоричен министър Иванов.

По отношение на подкрепата за животновъдите министърът припомни, че помощта de minimis е подготвена предварително преди приемането на бюджета и Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ е разпределил средствата. Той увери, че постоянно се среща с представители на различни животновъдни организации още от началото на мандата.

„Наистина има проблем в сектора, това се дължи на политическата криза от миналата година, защото забавянето на държавния бюджет се отразява на сроковете за изплащане на помощите“, коментира д-р Иван Иванов.

„Държавата тази година безпрецедентно отпуска сериозни средства за подпомагането на земеделските производители“, каза министърът на земеделието.

След приемането на бюджета започва нотификация на още над 111 млн. лв. държавни помощи по т. нар. COVID мярка, които трябва да бъдат разпределени и изплатени до края на юни на земеделските производители. Той припомни, че помощите de minimis всяка година се разпределят по определена рамка, а всяка държавна помощ извън европейските средства минава през нотификация от Европейската комисия и това се отнася включително за COVID мярката.

Ако в края на годината е необходимо допълнително подпомагане, не е изключено да има актуализация на бюджета, стана ясно от думите на д-р Иванов.

Министърът на земеделието съобщи още, че скоро ще бъде представен Националният стратегически план, чрез който ще се прилага Общата селскостопанска политика на Европейския съюз и който ще определя политиката в сектора за петгодишен период от началото на 2023 г.

„За министерството са приоритет произведените в България земеделски продукти и преработената продукция, която е с български произход. Ще стоим плътно зад българските земеделски производители“, заяви министърът на земеделието.

Той коментира, че Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изцяло е фокусирала дейността срещу нелоялни практики като вноса на стоки на ниски цени от трети страни, което прави неконкурентоспособни българските производители.

Министър Иванов посочи, че инициативата на Министерството на икономиката да показва на сайта си и на табло всеки ден борсовите цени осветлява разликата между това, което се предлага от производител и това, което стига до крайния потребител. Тук е работата и на други държавни органи да се намесят, коментира министър Иванов.

За повишаването на осигурителния праг на земеделските стопани министърът коментира, че с досегашния нисък праг земеделските производители имат нулев принос към своята пенсия, на практика те не могат да се пенсионират след години. „Ще разработим такива схеми, че държавата помощ да покрива тези техни средства, които трябва да добавят към своите осигуровки“, добави той.

„Това ръководство на министерството е на страната на земеделските производители и средства за следващия програмен период ще има, нека да изчакат“, призова той стопаните.

Днес  д-р Иван Иванов от 11:30 ч. ще участва в отбелязването на традиционния празник Трифон Зарезан, като ще зареже лозата в с. Гомотарци, община Видин.
Заместник-министър Стефан Бурджев ще участва в зарязването на лозата в община Сухиндол.
За деня на лозаря – Трифон Зарезан, заместник-министър Момчил Неков ще присъства на празника на Факултета по лозаро – градинарство на Аграрния университет – Пловдив.