Начало

Новини

Бъдещо партньорство с Япония

Министър Стойчева: Япония може да бъде ключов партньор на България в създаването на новата вълна иновации

Япония може да бъде ключов партньор на България в създаването на новата вълна иновации. Важно е да се стремим към постигането на по-високи цели в сферата на иновациите, към разработването на нови продукти и услуги, които да са в полза на решаването на глобалните предизвикателства. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на среща с посланика на Япония Н. Пр. Нарахира Хироши.

„Един от основните приоритети на Министерството на иновациите и растежа е да превърне България в място, в което се създават високотехнологични иновации на основата на научна и изследователска дейност и интелектуален потенциал“, каза още по време на срещата министър Стойчева. По думите й, академичната общност у нас е много добре развита и МИР трябва да насърчава комерсиализирането на науката в бизнеса.

Посланикът на Япония заяви, че България има огромен потенциал за развитие в сферата на високотехнологичните иновации и двете страни могат да си взаимодействат в области като изкуствен интелект, роботика и космически технологии.

Министър Стойчева и Н. Пр. Нарахира Хироши обсъдиха още задълбочаването на двустранните отношения между България и Япония по отношение на развитието на иновации в туризма и културата. Двамата коментираха и дейността на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии – ИНСАИТ и продължаването на доброто сътрудничество и разширяване на взаимодействието на ИНСАИТ с представители на научната общност в Япония с подкрепата на МИР.

Източник:

Министър Стойчева: Япония може да бъде ключов партньор на България в създаването на новата вълна иновации