Начало

Новини

Бележим сериозен ръст в чуждите инвестиции

За първото полугодие скокът на преките чуждестранни инвестиции у нас спрямо същия период на миналата година е повече от 96 процента, каза днес в Шумен и. д. изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Христо Етрополски. Той уточни, че това показват данните на БНБ. Размерът на вложените средства за това полугодие надхвърля 1,7 милиарда евро. За БТА Етрополски коментира, че все още е рано да се каже в кои сектори са основно инвестициите, но по предварителни данни те са в сферата на машиностроенето, транспорт и логистика, трансфер на високи технологии, производствените дейности.

Екипът на агенцията предприема политика на проактивност, каза още Етрополски. По думите му една от задачите е да се брандира страната ни като успешно място за инвестиции, особено като се има предвид, че международната среда за привличане на вложители е изключително конкурентна.

Агенцията предлага и насърчителни мерки в полза на бизнеса. По думите на Етрополски те са както финансови, така и логистични. Идеята е хората от екипа на БАИ да оптимизират отношенията на предприемачите с органите на държавната и местната власт и да помагат за по-бързо административно обслужване. В рамките на финансовите мерки Етрополски посочи възможност за частично покриване на обучението на новоназначен персонал, както и помощ за изграждане на техническа инфраструктура.

В Шумен днес директорът на БАИ се включи първо в дискусионна среща с бизнеса, посветена на възможностите за финансиране от министерството на иновациите и растежа, чийто домакин бе „Алкомет“ АД, а след това и във форума „Възможности за пазара на труда в Североизточна България“, в който участваха премиерът акад. Николай Денков и министрите на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, на образованието и науката проф. Галин Цоков, на икономиката и индустрията Богдан Богданов и на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Приоритет номер едно за нас е повишаване на квалификацията, развитие на високотехнологичен бизнес, даже привличане на българите от чужбина, каза премиерът Николай Денков. Той отбеляза, че през последните десетилетия България има между три и четири пъти по-ниска производителност на човек от населението спрямо развитите икономики. „Затова, когато се обсъжда тази тема, тя трябва да се съчетае и с два въпроса – как максимално можем да използваме хората, които имаме тук в регионите и как да привлечем хора, там където е необходимо.“

В изказването си министър Богданов подчерта, че дългосрочното решение за бизнеса е развитието на потенциала на кадрите в страната, реализирането на програми за преквалификация, за дуално обучение, както и създаване на възможности за регионална релокация на кадри от една област към друга.

Министърът отбеляза необходимостта да бъде улеснен достъпът до пазара на труда в страната за експерти от трети страни. По думите му тези кадри трябва да имат възможност, след намирането на работа у нас, лесно да започват да се трудят и да се интегрират. Според министъра в това отношение е нужно да се намали административната тежест и да се оптимизират сроковете.

Търсенето на квалифицирани кадри от чужбина обаче е краткосрочно решение, дългосрочното е развитие на експерти у нас, посочи Богданов.

Като проблем министърът посочи разликите в развитието на регионите и че някои от тях имат нужда от по-голяма подкрепа. По думите му тези проблеми могат да бъдат решени чрез създаване на подходяща инфраструктура, подобряване на връзките север-юг в страната, изграждане на индустриални зони, които да привличат иновационни бизнеси с висока добавена стойност. Като добър пример в това отношение той посочи шуменската компания „Алкомет“АД.

Богдан Богданов открои и ролята на приемането на България в Шенген. Когато това стане, Северна България ще е един от основните бенефициенти на инвестиционни проекти, изтъкна министърът.

Ресурс от над 1 млрд. лева за цялата страна е предвиден за адаптиране на работната сила към новите изисквания на пазара на труда за периода 2023-2027 г., каза министърът на труда и и социалната политика Иванка Шалапатова. Средствата са осигурени от Националния план за заетостта, Националния план за възстановяване и устойчивост и програмата „Развитие на човешките ресурси“. Те могат да бъдат използвани за финансиране на различни възможности за обучение на безработни и на заети лица. Част от схемите вече са отворени за кандидатстване за работодатели, включително и от петте региона в Североизточна България. Те могат да се възползват от възможностите за финансиране на заетост и обучение.

Източник:
https://business.dir.bg/ikonomika/96-uvelichenie-na-chuzhdite-investitsii-za-polugodieto